Elbocsátás várható a MÁV-nál

Húsz százalékkal csökkentené dolgozóinak számát a 2002-ben elindított 2007-ig szóló hatékonyságjavítási programja keretében a MÁV.

A szakszervezet szerint ez inkább válságkezelés, mint vasútrefom – írja a Magyar Hírlap.


A MÁV Rt. négy év alatt 47,5 milliárd forintot kíván megtakarítani. Ez 13,5 milliárd bevételnövekedésből és 34 milliárd forint költségcsökkenésből áll össze.

Idén 12,5 milliárd forintos megtakarítás teljesítését vállalta a társaság, ami az első félév adatait ismerve, valószínűleg teljesül – mondta Mándoki Zoltán, vezérigazgató. A várható deficit ehhez képest 48,4 milliárd forint, a vállalat eladósodottsága pedig 150 milliárd forint.

Mándoki bejenlette: heteken belül sor kerül egy állami garanciával fedezett 60 milliárdos hitelfelvételre, amely a MÁV idei működéséhez szükséges. Ebből negyvenmilliárd forintot szánnak működésre, húszmilliárdot pedig beruházásra.

A vezérigazgató a 2007-ig tervezett tízezer fős létszám-leépítést, valamint szolgálatatások kiszervezését a cég eredményességének növelésével indokolta. A Vasutasok Szakszervezete szerint azonban inkább válságkezelésről, mint vasútrefomrról van szó, ezért a közelmúltban petíciót nyújtottak be a GKM-nek a döntés újragondolása érdekében.

Címkék: archívum