Alaptőkét emel a Mol

A Mol igazgatósága 2004. szeptember 2-i ülésén döntött arról, hogy a társaság alaptőkéjét 108 227 396 578 forintról 108 618 776 578 forintra emeljék, és a cégbírósági bejegyezést követően a kibocsátott részvényeket vezessék be a tőzsdére.

A cég sajtóközleménye szerint az alaptőke-emelés a 2003. szeptember 1-i rendkívüli közgyűlés által elfogadott átváltoztatható kötvényprogram keretében történt. A közgyűlés által elfogadott értékpapír-alapú ösztönzési rendszer, a résztvevő igazgatósági tagok és felső vezetők jövedelmének jelentős részét a Mol részvények tőzsdei árának növekedéséhez köti. Az ösztönzési rendszer keretében öt sorozatban összesen 1200 darab átváltoztatható kötvény kibocsátására került sor, egy kötvény névértéke pedig 10 millió forint. Az átváltási arány megfelel a kötvény 10 millió forintos névértéke és a kötvény kibocsátásáról szóló igazgatósági döntés napját megelőző 6 hónapban kialakult, forgalommal súlyozott tőzsdei átlagár hányadosának. Ez alapján egy kötvény 1779 darab részvényre váltható át. A kötvénytulajdonosok összesen 220 darab kötvényt nyújtottak be átváltásra, így ez alapján 391 380 részvény kerül allokálásra részükre, részvényenként 5621 forint kibocsátási érték figyelembe vételével. Továbbá a Mol visszavásárolt 80 darab kötvényt névértéken a programból távozó résztvevőktől.

A kötvényjegyzők többsége a jegyzés ellenértékét hitelintézet által nyújtott hitel igénybevételével fizette meg. A finanszírozási struktúra miatt a kötvény átváltása egyben a nyújtott hitel visszafizetési kötelezettségével jár, amit a kötvényprogramban résztvevők más finanszírozási konstrukció igénybevételével vagy részvényértékesítéssel egyenlíthetnek ki. A bennfentes kereskedelemre vonatkozó általános jogszabályi korlátozásokon túl, az átváltásra kerülő részvényekre nem vonatkozik értékesítési korlátozás.

Címkék: archívum