A Gazprom növelte termelését

A világ legnagyobb gázipari vállalata, az orosz Gazprom idén az első félévben 1 százalékkal, az egy évvel korábbi 353,69 milliárdról 359,33 milliárd köbméterre növelte termelését - tette közzé az orosz energiaügyi minisztérium csütörtökön.

Tavaly a Gazprom 3 százalékkal bővítette termelését a második egymást követő évben. További növekedés azonban nem várható, mivel a bel- és külföldi keresletet figyelembe véve a tavalyi, 540 milliárd köbméter körüli kitermelés látszik megalapozottnak – vélik szakmai elemzők.

A Gazprom augusztus végén mérsékelten feljavította idei gáztermelési előrejelzését, 545,2 milliárd köbméterre. A cég az idei évre eredetileg 542 milliárd köbméter földgáztermelést valószínűsített a tavalyi 540,2 milliárd és a 2002-es 521,9 milliárd köbméter után.

Az idei első hét hónapban a Gazprom gázexportja Nyugat- és Közép-Európába az egy évvel korábbihoz képest 8 százalékkal 87,94 milliárd köbméterre emelkedett.

A világ legnagyobb gáztermelője a tavalyi mintegy 140 milliárd köbméter után arra számít, hogy az évtized végére éves exportja meghaladja majd a 200 milliárd köbmétert is.




Címkék: archívum