Adósoknak nem jár uniós támogatás

Köztartozás-mentesség nélkül nem számíthatnak uniós támogatásra a pályázók. Az adósságok törlesztését igazoló dokumentumokat legkésőbb a támogatási szerződés megkötésénél be kell mutatni az irányító hatóságoknak - írja a Világgazdaság.

Az EU pályázati jogosultsági kritériumai között szerepel a 60 napot meg nem haladó adótartozás, illetve adó módjára beszedhető köztartozás az állam vagy az önkormányzatok felé. Amennyiben a pályázók nem csatolják köztartozás-mentességről szóló dokumentumaikat, elesnek a támogatástól.

Ráadásul ez az előírás nemcsak a kedvezményezettre, de a támogatásban részesülő partnerekre is vonatkozik, a projektmegvalósítás egész idején. Hivatalosan elismert adófizetési halasztás vagy részletfizetés engedélyezése esetén azonban a pályázók még lehetnek jogosultak támogatásra.

Arról megoszlik a szakértők véleménye, hogy ha egy önkormányzati tulajdonban álló kht.-nek tartozó vállalkozás kaphat-e támogatást. Ez ugyanis elvileg nem adó módjára beszedhető tartozás. Könnyen előfordulhat azonban, hogy ilyenkor az önkormányzat nem állítja ki a szükséges igazolást.

Címkék: archívum