Milosevic védőbeszédet mondott Hágában

Slobodan Milosevic, korábbi jugoszláv elnök kedden mondta el védőbeszédét, s vétségét a '90-es évek balkán háborúiban hazugságnak nevezte - írja a BBC online.

A 2002 februárjában kezdődött, de az egykori jugoszláv vezető betegsége miatt elhalasztott pert kedden tárgyalta újra bíróság. A magas vérnyomással és szívbetegséggel küszködő  Milosevicet népírtással, emberiség elleni bűntettekkel és háborús bűnösséggel vádolják. 

A korábbi szerb elnök továbbra is kiáll ártatlansága mellett, és a nemzetközi bizottságokat vádolja a jugoszláv pusztításért. Az elkövetkező 150 napon további 1600 tanú kihallgatását követeli. A felkértek között szerepelne Bill Clinton és Tony Blair is, akik azonban – a tudósítások szerint – nem fognak megjelenni.

Az elhalasztott per miatt a korábban ügyvéd nélkül védekező vádlottnak védőügyvédet akartak kinevezni. Kompromisszumos megoldásként azonban Milosevic saját ügyvéddel fogja képviseltetni magát.

Hozzáértők szerint a vélhetőleg 2005 októberében lezáruló per megfelelő próbája lesz a nemzetközi háborús bűnökkel foglalkozó bíróság hatékonyságának. A második világháborút követő nürnbergi perhez hasonlónak tartják a mostani peres eljárást.

Címkék: archívum