Kérdéses az EU pénzügyi stabilitási szabályainak lazítása

Az Európai Bizottság a héten várhatóan javaslatokat tesz az euróövezet gazdasági stabilitását garantáló szabályok módosítására, ez azonban semmiképpen nem vezet a stabilitás gyengüléséhez, továbbá kérdéses a javaslatok tagállamok általi elfogadása is.

Miközben a nemzetközi sajtó kedden tovább cikkezett arról, hogy a brüsszeli végrehajtó testület a követelmények bizonyos fokú lazítására készül, az Európai Parlament gazdasági bizottsága előtt beszélve Gerrit Zalm holland pénzügyminiszter – az EU pénzügyminiszteri tanácsának soros elnöke – kételyeit fejezte ki, hogy még ebben az évben megállapodás születhetne ez ügyben. Az Európai Bizottság a várakozások szerint pénteki ülését követően jelenti be elképzeléseit a stabilitási előírásokkal kapcsolatban. Ezeket azonban az uniós tagországoknak jóvá kell hagyniuk ahhoz, hogy életbe léphessenek.

A lazítást sajtóértesülések szerint az tenné szükségessé, hogy az elmúlt években rendszeressé váltak és rendre megfeneklettek a viták a bizottság és több tagország között, amelyek eltértek a kritériumoktól, mindenekelőtt a bruttó hazai termékhez viszonyított legfeljebb 3 százalékos költségvetési deficit betartásától. Az eddigi információkból is kiderül azonban az, hogy tartósan továbbra sem lehetne elmaradni az előírásoktól.

Zalm reményét fejezte ki abban a tekintetben is, hogy a gazdasági növekedés megindulása szerkezeti reformokat tesz lehetővé a tagországokban. Az új javaslatokat az EU-tagországok pénzügyminiszterei várhatóan már jövő heti informális ülésükön megvitatják.

Német lapok mindezzel együtt kedden arról írtak, hogy az új szabályok lehetővé teszik a 3 százalékos határ túllépését uniós szankciók fenyegetése nélkül, rendkívüli körülmények esetén. Az Európai Bizottság egyik illetékes főigazgatója viszont ugyancsak az említett parlamenti bizottság előtt azt adta értésre, hogy olyasféle módosítás semmiképpen nem jöhet szóba, amely általában véve gyengítené a növekedési és stabilitási paktumot.

Címkék: archívum