AUTÓKUT Rt. – új távlatok

Május 1-től, Magyarország EU csatlakozásával egyidőben az AUTÓKUT Rt. Vizsgálati Főosztálya hivatalosan is az Európai Unió bejegyzett szakértői intézménye lett.

Az AUTÓKUT Autóipari és Kutató és Fejlesztő Rt. 1950 óta áll a magyar járműipar szolgálatában. Egyike azon kevés intézményeknek, amelyek az elmúlt 54 év gazdasági viharai, mélypontjai és átszervezései után még mindig -bár csökkent létszámmal és profillal- de alapításkori tevékenységüket végzik.

Az alkalmazott kutatásnak minősíthető fejlesztések során szerzett ismereteink tették lehetővé, hogy a jármű fő és részegységek minősítése végzett tevékenységünk nemzetközileg is ismertté és elismertté vált.

A nemzetközi előírások, előírásrendszerek magyarországi átvétele, valamint a hatósági ellenőrző tevékenység erősödése a szakágban működőket érdekeltté tette a minőségi termékek megjelenésére és azok állandó minőségének külső cég általi ellenőrzésére.

A hazai előírások alapján végzett vizsgálati körben előtérbe alapvetően a pótalkatrész gyártók kerültek. Végzünk az amerikai piacra is speciális – pl. az FMVSS, DOT vagy SAE szerinti – vizsgálatokat, amelyet az USA Department of Transport is elfogad. Az ENSZ EGB jogosítványok alapján végzett vizsgálataink pedig széles körben ismertek. Korábban a külföldi, főleg nyugat-európai piacon történő értékesítéshez szükséges vizsgálati eredményeink legtöbbször valamelyik TÜV társaságon vagy a DEKRA-n keresztül jutottak el.

2004. május 1-től mindez jelentősen módosult, ugyanis a 92/53/EGK irányelvvel módosított 70/156/EGK irányelv 14. cikkére, a 2002/24/EK irányelv 14. cikkére és a 2003/37/EK irányelv 21. cikkére hivatkozva az AUTÓKUT minősítő és típusjóváhagyó tevékenységét az Európai Bizottság Vállalkozás Vezérigazgatóság Gépjármű Osztálya regisztálta. Ez azt jelenti, hogy az AUTÓKUT Vizsgálati Főosztálya a Csatlakozási Szerződés értelmében 2004. május 1-től jogosult közúti jármű és részegység – haszongépjármű, személygépjármű, motorkerékpár, traktorok – műszaki szakterületen EU típusjóváhagyást és minősítő vizsgálatokat végezni.

Talán csak érdekességképpen, de említésre méltónak érezzük, hogy szakembereink és speciális műszerezettségünk felhasználásával az autóipartól igen távol eső területeken is hasznos tevékenységet tudunk kifejteni. Pár példa ízelítőül ilyen jellegű vizsgálatainkból:

– hegymászó kötelek és karabinerek;

– vitorlázáshoz használt műanyag kötelek;

– lovagló sisakok;

– birkozószőnyeg;

– Luna parki ún. “Rakéta” kilövős játék indulási gyorsulás meghatározása;

– országúti beton terelőfal ütközésállósága;

– villanyégő szállító konténer, ABS elektronikus panel, stb. rázásállósági vizsgálata;

– közösségi helyiségek zajvizsgálata és csendesítése;

– földrengésállósági vizsgálat;

– stb.

És nem utolsó sorban, de kiemeljük még a katonai járművek fejlesztésében és vizsgálataiban meglévő több, mint 50 éves tapasztalunkat is, amelyet a NATO részére kifejlesztett járművek vizsgálatában tudunk kamatoztatni.

Az AUTÓKUT immár jelentősen kiterjesztett jogosítványaival továbbra is készen áll arra, hogy szaktudása felajánlásával erősítse a magyar járműipari piac szereplőinek és mint a kiemelt példákból látható, minden hozzánk forduló megrendelőnknek jó hírét mind itthon, mind Európában, mind a világban.

További információkért látogassa meg a http://www.autokut.hu címen lévő portálunkat!

Címkék: Hírforrás