Powell váratlanul lemondta athéni útját

Váratlanul lemondta hétvégi görögországi látogatását az amerikai külügyminiszter. Athénban komoly Amerika-ellenes demonstrációkkal készültek Colin Powell fogadására.

Powell szombaton érkezett volna háromnapos látogatásra Athénba. Richard Boucher amerikai külügyi szóvivő azzal indokolta a látogatás lemondását, hogy Colin Powellnak Washingtonban kell maradnia egyéb irányú kötelezettségeinek torlódása miatt. Számos görög nagy csodálkozással vette tudomásul, hogy Powell látogatást tervez a hét végére Athénba, pedig tudja, jelenlétével valószínűleg Amerika-ellenes tüntetéseket vált ki. Szombat hajnalban a görög kommunisták pártjának aktivistái egy hatalmas, Powellt elítélő transzparenst feszítettek ki az Akropoliszon.

Powell szombaton érkezett volna háromnapos látogatásra Athénba. Azt tervezték, hogy részt vesz a nyári olimpiai játékok vasárnapi záróünnepségén, valamint találkozik Kosztasz Karamanlisz görög miniszterelnökkel és Pétrosz Moliviatisz külügyminiszterrel.

Az amerikai és a görög külügyminisztérium egy időben, közép-európai idő szerint szombat délelőtt – alig néhány órával Powell athéni érkezésének kitűzött időpontja előtt – jelentette be, hogy az amerikai diplomácia vezetője mégsem utazott el Athénba, a látogatást október közepére halasztották.

Richard Boucher amerikai külügyi szóvivő azzal indokolta a látogatás lemondását, hogy Colin Powellnak Washingtonban kell maradnia egyéb irányú kötelezettségeinek torlódása miatt. Boucher arra hivatkozott, hogy az iraki és a szudáni helyzet miatt az amerikai külügyminiszter kénytelen szoros figyelemmel követni az eseményeket.

Számos görög nagy csodálkozással vette tudomásul, hogy Powell látogatást tervez a hét végére Athénba, pedig tudja, jelenlétével valószínűleg Amerika-ellenes tüntetéseket vált ki. A görög fővárosban péntek este több száz ember demonstrált Powell vizitje ellen, és a rendőrség könnyfakasztó gránátok bevetésével akadályozta meg, hogy a tiltakozók eljussanak az Egyesült Államok athéni nagykövetségéhez.

Szombat hajnalban a görög kommunisták pártjának aktivistái egy hatalmas, Powellt elítélő transzparenst feszítettek ki az Akropoliszon. A Parthenón egyik oldalán felállított transzparensen angol és görög nyelven gyilkosnak nevezték az amerikai külügyminisztert. “Powell, te gyilkos, tűnés haza! Ne felejtsd, hogy Nedzsefben civileket mészárolnak le, és Palesztinában falat emelnek” – olvasható a transzparensen, amelyet a görög kommunisták jelképes tiltakozásnak szántak. Az Akropoliszt nem is nyitották meg a turisták előtt a szokásos időben, helyi idő szerint szombat reggel nyolc órakor.

Címkék: archívum