APEH: az uniós áfa-bevallások tapasztalatai

Az uniós csatlakozást követő 2 hónapra vonatkozó több mint 20 000 általános forgalmi adó bevallás adatainak összesítéséből kiderül, hogy minden ötödik adófizető tévedett - tartalmazza az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) közleménye.

Az összehasonlítás célja az volt, hogy megállapítsák, van-e eltérés az uniós piacon értékesített vagy onnan beszerzett termékek partner szerinti bontásában szereplő összegek és az összesítő sorok között. Az adóhatóság adatai szerint a 4.200 eltérést mutató áfa-bevallás kétharmadában a különbség mértéke 100 ezer forint fölötti.

Az adóhivatal levélben hívja fel az érintett adófizetők figyelmét arra, hogy tekintsék át ismételten bevallásaikat, és szükség esetén korrigálják az eltérést. Tekintettel arra, hogy ez volt az első bevallási ciklus az uniós csatlakozás óta, az APEH nem él a törvény adta mulasztási bírságolás lehetőségével, de a következő időszakokban már büntetésre számíthatnak a hibázók – olvasható a közleményben. Azok az adózók, akiknél az ellenőrzés nagy eltérést mutat ki, számíthatnak arra is, hogy a revizorok helyszíni ellenőrzés keretében vizsgálják a különbség okát.

Az APEH a közlemény szerint arra is készül, hogy az összesítő jelentésben szereplő adatokat a bevalláson kívül a más EU országokból érkező információkkal is egybeveti, így próbálja kiszűrni azokat az adózókat, akik az európai belső piacra történő értékesítést színlelve próbálnak kibújni áfa-fizetési kötelezettségeik alól.

Címkék: archívum