Tovább zuhan a Jukosz értéke

Szerdán 12 százalékkal 3,75 dollárra esett a Jukosz árfolyama a moszkvai értéktőzsdén, mert a moszkvai bíróság megtiltotta az olajipari cégnek, hogy a Sibneft olajvállalatban birtokolt részesedésének az eladásából fedezze 2,8 milliárd eurós adóhátralékát.

Részben a Jukosz árcsökkenésére gyengült a moszkvai értéktőzsde RTS indexe, 2,6 százalékkal (14,56 ponttal) 546,11 pontra süllyedt.

Eközben kereskedők arról számoltak be, hogy nem látni semmi jelét annak, hogy szeptemberben fennakadás lenne a Jukosz olajvezetéken bonyolított exportjában, annak ellenére, hogy korábbi félelmek szerint a kivitel leállhat, miután zárolták a cég bankszámláit.

Elemzők szerint a kereskedők közlése megerősítette azokat a véleményeket, hogy Moszkva nem állítja le vezető olajexportáló cégének a szállításait, mert nem akarja elszalasztani azt a lehetőséget, hogy igen magas a kőolaj világpiaci ára, ami plusz bevételeket jelent, illetve elejét kívánja venni annak, hogy jelentős bevételtől essen el a költségvetés, amely jelentősen függ az energiaexporttól.

Címkék: archívum