Medgyessy: határozottságom áldozata leszek

A kormányátalakítást az ellenzék koalíciós válságnak tartja. Medgyessy Péter saját túlélését is megkérdőjelezi, Kuncze Gábor a bizalmat hiányolja.

Bár Medgyessy Péter arra a kérdésre, hogy van–e kormányválaság, csak azzal válaszol, hogy bízik az SZDSZ felelősségtudatában, és a koalíció fennmaradásában, a csütörtökön kezdődő tárgyalásokon dől el valójában, hogy mennyire erős a kötelék. „Óriási a koalíció történelmi felelőssége. Együtt indultunk, együtt kell végigcsinálnunk ezt a ciklust. Számítok erre az együttműködésre, és fontosnak tartom, hogy megoldást találjunk” – így szól a miniszterelnök felszólítása a gazdasági minisztériumot féltő szabad demokrata politikusok felé.

Válságot mondanak az elemzők


Török Gábor, koalíciós válságként értelmezte a gazdasági miniszterről szóló vitát. Lakner Zoltán politikatudós azt mondta: feltételezése szerint az SZDSZ-ben úgy értékelik, hogy a miniszterelnök egyoldalúan felmondta a koalíciós szerződést, amennyiben a kormányfő nem áll el Csillag István menesztésétől. Nem tartom racionálisnak azt, hogy éppen egy ilyen ügy miatt vigyék kenyértörésre a dolgot – mondta Lakner Zoltán. Medgyessy Péter a mostani kormányátalakítással csak átmenetileg erősítette meg a pozícióját, és ez csak a jövő évi költségvetés elfogadásáig lesz elég neki – mondta a Napi Gazdaságnak Giro-Szász András, a Századvég Alalpítvány alapítója. Szekeres Imre távozásával szerinte Baja Ferenc pozíciója erősödhet meg, míg a vidékfejlesztés áthelyezése az elkövetkezőkben megszülető fejlesztési minisztériumhoz az agrártárca erejét gyengítheti. Veres János áthelyezése az MSZP pénzügyminisztériumi befolyását gyengíti majd – véli az elemző.

Az ellenzéktől persze természetes, hogy a kormány politikai megrendülésre a kormányválság rémét szólja. Így tette a Fidesz országgyűlési frakciója is, akik Rogán Antal frakcióvezető-helyettes nyilatkozatával csak tust húztak a megtörtént események alá. Szerintük ugyanis a miniszterelnök kisebb, és az embereket hatékonyabban szolgáló kormány helyett nagyobb kabinetet csinált és további pozíciókat juttatott az MSZP erős csoportjainak, hogy ideig-óráig miniszterelnök maradhasson. Medgyessy a szemükben a június 13-i európai parlamenti választáson elveszítette a közvélemény, az elmúlt napokban pedig a koalíciós pártok bizalmát. A Csillag István elmozdítására irányuló kísérletet a Fidesz-frakció nem személyi, hanem országos gazdasági problémának tartja.

A Magyar Demokrata Fórum az átalakítás nyomán nem vár komoly, pozitív változásokat a kormány munkájában – közölte Dávid Ibolya pártelnök, hozzátéve: pártja több miniszter leváltásával egyetért, bár az átalakítással maga “Medgyessy Péter is kiállított egy bizonyítványt arról, hogy rossz a kormánya”.

Medgyessy mondjon le?

A kormányfő szerint nincs itt az idő, hogy távozzon a politikából – legalábbis ezt mondta a Népszabadságnak adott lapinterjúban. “Úgy gondolom, hogy a politikába tudni kell belépni, és tudni kell azt is, mikor kell kilépni. Még nem érkezett el az az idő, amikor nekem ebből ki kellene lépnem. Nekem még vannak feladataim, elképzeléseim, amiket végre kell hajtanom” – fogalmazott a kormányfő.

“Szándékom tehát, hogy az SZDSZ-szel a lehető legkomolyabban együttműködjünk. Ez nem zavarmentes folyamat, gondoljanak csak a Horn-kormány időszakára. Adott pillanatban ezek nagy gondok, történelmi távlatban azonban nem” – jelentette ki Medgyessy Péter. “Úgy érzem, az SZDSZ támogató felelősségérzete sokkal nagyobb annál, mint egy-két szabad demokrata politikus ambíciói” – nyilatkozta a miniszterelnök, aki szerint az SZDSZ vezetése jóval bölcsebb annál, “mintsem hogy a hazánkra jellemző stabilitást veszélyeztesse”.

Mi lesz a külföldi befektetőkkel?


Egy piacgazdaságban a minisztercseréknek nincs közvetlen hatásuk a gazdasági folyamatokra, ha a gazdaság fundamentumai kedvező irányt jeleznek – mondta Hegedüs Miklós, a GKI Gazdaságkutató Rt. ügyvezető igazgatója. Mivel a makrogazdasági mutatók kedvezően alakulnak, mind a növekedést, mind az egyensúlyt illetően, ráadásul a forint/euró árfolyam 250 alatt van, a tőzsdemutató rekordokat dönt, a minisztercseréknek negatív hatása aligha lesz – mondta Hegedüs Miklós. A GKI ügyvezető igazgatója szerint a pozitív gazdasági folyamatok felülírják a minisztercserék következtében kialakult helyzetet, azaz negatív következményekkel csak akkor kell számolni, ha a gazdasági miniszteri poszton hosszabb távon alakul ki bizonytalanság. Ebben az esetben elképzelhető, hogy a külföldi befektetők elbizonytalanodnak – tette hozzá a kutató.

„Az embereknek nincs az az érzésük, hogy rend van. A szocialista párt nem az emberekkel foglalkozik, hanem a saját elnökének megválasztásával” – nyilatkozta a kormányfő, “az SZDSZ pedig tele van korrupciós ügyekkel, miközben néhány politikusának olyan erősek a személyes ambíciói, hogy azok kielégítése érdekében semmilyen árat nem talál túl soknak” – fűzte hozzá a koalíciós partnerről szólva.


„Mindehhez hozzájárul, hogy én is hibáztam, amikor ennyire elhúztam a kormányátalakítást. Ez is a rendezetlenség érzetét keltheti. Ennek a magam részéről most véget vetettem, s remélem, a koalíciós pártok is így tesznek a maguk ügyeivel” – tette hozzá, úgy fogalmazva, “lehet, hogy a határozottságom áldozatává leszek”. “De számomra fontos politikustársaim, barátaim és sokan, akikre hallgatok, meggyőztek róla, és magam is biztos vagyok már benne, hogy így, karakteresebben, erőteljesebben kell politizálnom. Ez már nem is fog változni a következő húsz hónapban” – mondta.

Senkit semmilyen komolyabb meglepetés nem érhetett. Csillag Istvánnak már a nyár közepén megmondtam, hogy nem tartok igényt a munkájára. Ezt Kuncze Gábor pártelnök is tudta, és igazán érdemi ellenvetést nem tett” – mondta Csillag István gazdasági miniszter menesztéséről az interjúban a kormányfő.

Címkék: archívum