Hitelprogramot dolgoztak ki a rendelőintézetek privatizálására

Szeptemberre várható az a hitelkonstrukció, amelynek segítségével a járóbeteg-ellátásban dolgozók privatizálhatnák a szakrendelőt - írja a Napi Gazdaság.

Az egészségügyi tárca és a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) ismét közös hitelprogram keretében 25 milliárd forintos visszatérítendő támogatást nyújt a járóbeteg-ellátó intézeteknek. A konstrukció szerint külső befektetők nem vehetik fel a hitelt, mert az a munkavállalók segítését tűzte ki célul. Kivásárlásra azonban csak akkor kerülhet sor, ha a dolgozók gazdasági társaságot alapítanak.

A meghirdetett pályázatok részleteiről szeptembertől a kereskedelmi bankok adnak tájékoztatást. A maximális hitelkeret várhatóan meghaladja majd a 100 millió forintot. A hiteligény benyújtásának feltétele pedig, hogy a pályázó a beruházás nettó összegének 15 százalékát, áfa-visszaigénylésre nem jogosult hitelfelvevő esetén a bruttó beruházási érték 15 százalékát fedezze.

A hitel futamideje az üzleti terv függvényében minimum 4, maximum 15 év; a türelmi idő a szerződéskötéstől számított legfeljebb 2 év. A hitel éves kamata legfeljebb a 3 havi Euribor plusz 4 százalék. Ingatlanfejlesztést szolgáló hitel esetében az ingatlant a hitel lejártáig egészségügyi szolgáltatásra kell használni.

Címkék: archívum