Baumag-ügy: az első cég elleni büntetőjogi intézkedés lehet

A Baumag-ügy lehet az első olyan ügy Magyarországon, amelyben alkalmazzák azt az európai uniós jogszabályt, amely alapján céggel szemben is indítható büntetőeljárás.

Monostori Attila ügyvéd, aki a Baumag-károsultak közül többeknek is képviselője, pénteken juttatta el a rendőrségre azt a vizsgálat-kiterjesztési kérelmet, amelyben az uniós jogszabályra hivatkozva kéri 110 Baumag-károsult nevében a további büntetőjogi fellépést az illetékes hatóságtól.

Monostori Attila elmondta: a május 1-jétől Magyarországon is érvényes uniós jogszabály alapján lehetőség van a cégekkel szemben is büntetőjogi intézkedések alkalmazására. Eddig a magyar jog szerint jogi személlyel szemben nem volt alkalmazható büntetőjogi intézkedés, csak azok meghatalmazottaival szemben. Az ügyvéd véleménye szerint e jogszabály alkalmazásával kiterjednek az intézkedési lehetőségek az olyan típusú átláthatatlan gazdasági bűncselekmények felderítésében és megakadályozásában, mint amilyen például a Baumag-ügy.

A jogszabály alkalmazásával ugyanis a büntetőügyben érintett cégek gazdasági tevékenysége akár felfüggeszthető, akár korlátozható és pénzbírsággal is sújthatók a vállalkozások – magyarázta Monostori Attila. “Így tehát e jogszabály alkalmazása alapvető segítség lehet egy átláthatóbb, tisztább gazdasági rendszer létrejöttéhez Magyarországon, ami minden magyar állampolgár érdeke” – jelentette ki Monostori Attila.

Az ügyvéd közölte azt is, hogy beadványáról, illetve az uniós jogszabály tudomása szerint első magyarországi alkalmazásáról tájékoztatja az Európai Bizottság illetékes főosztályát is.

Címkék: archívum