Két minisztérium megszűnhet

Két tárca is megszűnhet a kormányátalakítás során – nyilatkozta Kovács László Medgyessy Péterrel folytatott beszélgetése után. Kuncze senkit nem áldozna be, szerinte az lett volna a jó, ha a takarékosság jellemzi az egész időszakot.

Medgyessy Péterrel kedd reggel folytatott tárgyalása után Kovács László, az MSZP elnöke, a magyar kormány uniós biztos-jelöltje azt nyilatkozta újságíróknak, hogy kedden előzetes véleménycserét tartottak egymással a koalíciós vezetők, mely tárcákat érint majd a kormányátalakítás. A kabinet átalakításánál a jelenleginél olcsóbb állam kialakítása a cél, ebben egyetért a miniszterelnök és a szocialista párt – mondta Kovács.


Kuncze Gábor újságíróknak nyilatkozik a találkozó után (forrás: MTI)

A szocialista pártelnök szerint “felmerülhet”, hogy az informatikai és a sportminisztérium megszűnjön, feladataikat más tárcák vegyék át.

Kuncze Gábor ugyanakkor úgy nyilatkozott: nem kíván senkit beáldozni a várható kormányátalakításnál. Erről az SZDSZ elnöke egy kedd reggeli televíziós műsorban beszélt, mielőtt még találkozott volna a miniszterelnökkel.

Az informatikai miniszter esetleges cseréjére vonatkozó kérdésre a politikus közölte, nincs szükség változtatásra. “Nem egy minisztérium megszüntetésétől lesz valami olcsóbb” – mondta a kisebbik koalíciós párt elnöke, hozzátéve, “való igaz, jobban néz ki, hogy akkor, amikor a kormány takarékosságot hirdet, akkor szűkebbre veszi saját magát is: jó lett volna, ha ez jellemzi az egész időszakot”.

A politikus a gyermek-, ifjúsági és sporttárca estleges felszámolásáról úgy fogalmazott: “itt sem látok indokot arra, hogy megszűnjön a minisztérium”. Mivel a kormányfővel még nem konzultált ebben az ügyben, nem tudja, Medgyessy Péter szándékában áll-e e lépés megtétele – közölte.


Kuncze Gábor szabad demokrata elnök Medgyessy Péterrel folytatott beszélgetése után, kedden újságíróknak azt mondta, hogy a miniszterelnökkel nem állapodtak meg konkrétumokról a kormányátalakítással kapcsolatban. A miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen “sok minden került szóba”: elképzelések a kormányátalakítással és a kormányzat jövőbeni működésével kapcsolatban – közölte a politikus. Arra a kérdésre, hogy hogyan érintené az átalakítás az SZDSZ-es tárcákat, Kuncze Gábor azt mondta: “ilyen konkrétumokban nem állapodtunk meg”.


Kovács László a kormányfővel folytatott beszélgetés után beszélt az európai integrációs tárca nélküli posztról is. Mint mondta, ez a poszt fejlesztési minisztériummá alakulhat át. “Ez a tárca nélküli miniszteri poszt megmaradna, de nem az európai integrációval foglalkozna, mert azzal a Külügyminisztérium foglalkozik, hanem inkább a hosszabb távú fejlesztési koncepcióval” – közölte a szocialista politikus újságírókkal.


A megbeszélésen szó volt a külügyminiszteri posztról is, Kovács szerint azonban “erről még korai lenne bármit mondani”.

Címkék: archívum