Gazdag program Augusztus 20.-ra

Egész napos ünnepségsorozattal készül az ország Augusztus 20.-a megünneplésére. A Szent István-napi nemzeti ünnepünk egyik leglátványosabb, szívet melengető része, amikor népviseletbe öltözött leányok és legények nemzeti színű szalaggal átkötött kenyérrel köszöntik a megjelenteket. E szép szokást elevenítik fel idén a Városligetben, ahol egész napos programmal az új kenyér ünnepi felszentelésével, a pékek ünnepélyes rendi felvonulásával, a hagyományos sütőipari termékek elkészítésével és bemutatásával és egy mobil-kenyérmúzeummal várják az érdeklődőket.

Már augusztus 19.-én, a Vajdahunyad várat körülvevő szigeten felállítják a hagyományőrző kemencéket, amelyek az Alföldtől Észak-Magyarországig felölelik a házi sütödék hagyományait. Az itt megsült kalácsokból, kenyerekből, pogácsákból egy álló napon át ingyen kínálják az idelátogatókat. Az új kenyeret a Jáki templomot idéző épületegyüttes előterében, ünnepi szertartás keretében szentelik fel. Ezt majd a kenyérhez, az aratáshoz kapcsolódó irodalmi program követi. Az érdeklődők megismerhetik a legújabb sütőipari biotermékeket, a gyerekeket „sercli” színpad várja, este, pedig kb. 70 perces zenés, vidám, szórakoztató műsort láthatnak a jelenlévők.
Augusztus 19-én, az ünnep előestéjén várnak mindenkit a Batthyány térre, ahol este 9 órakor kezdődik az Örömkoncert.
A hagyományos programok közül nem hiányzik majd a Kossuth téri állami zászlófelvonás, a tisztavatás sem. Délután a Duna parton nagyszabású vízi felvonulás, a víz felett látványos légi bemutató szórakoztatja a kilátogató kicsiket és nagyokat.
Az idén közel negyvenezer effektet felvonultató, európai uniós zászlóképet, tűzfalat, szivárványt imitáló 30 perces tűzijáték zárja az Augusztus 20-i programot.

Címkék: Hírforrás