Lefutóban a Hungaroring nagyfutam

A tavalyihoz képest 85 százalékkal kevesebb vállalkozó kíván hasznot húzni a mogyoródi futamból. Úgy tűnik, a tavalyi évhez hasonlóan a nézők száma is alacsony lesz. Az állam 2,4 milliárddal támogatja a Forma 1-et.

A Hungaroringen hagyományosan megrendezendő Forma-1 Magyar Nagydíj jövő hét végén elkezdődik. Ennek ellenére az idén megkért értékesítési engedélyek száma még mindig csak 22, ami a tavalyi 151-hez képest drasztikus visszaesést jelent az érdekeltek körében – értesült a Világgazdaság. Tavaly 110 vendéglátós kívánt valamilyen tevékenységet folytatni a F1 ideje alatt; 2004-ben ez a szám 12-re csökkent.

A szállások iránti kereslet már többéves trend szerint apad: egyre kevesebben szállnak meg magán-vendéglátóknál. A fővárosi szállodák közül egyes helyeken teltház van, más helyeken viszont sok a szabad szoba. Úgy tűnik, a Danubius Hotels Rt. a F1 ideje alatt hagyományosan kedvelt hotelei közé tartozik a margitszigeti nagyszálló, a Helia, a Flamingó és a Budapest Szálló. Ennél kevésbé népszerű az Astoria és a többi szálló.

Az elővételben eladott belépőjegyek száma némileg több mint a tavalyi negatív csúcsnak számító 150 ezres nézőszám. Ez azonban az 1999-es 220 ezer fős közönségnek még mindig csak a 70 százaléka. Frank Tamás, a jegyértékesítést végző Ostermann Forma-1 Kft. ügyvezető igazgatója szerint a legtöbb jegyet a verseny előtti utolsó napokban szokták eladni. Így akár az is elképzelhető, hogy az utolsó pillanatokban 20 százalékkal növekszik a háromnapos futam nézőszáma.

A versenyért felelős Hungaroring Sport Rt. 69 százalékos tulajdonosa a sporttárca, így az állam is több milliárd forinttal támogatja a futamot. Idén a dotáció összege 2,4 milliárd forintra rúg – írja a Magyar Nemzet. Palik László, a Hungaroring Sport Rt. elnöke elmondta, hogy az Cejlon Kft. idén eddig 5,6 millió forintot kapott, melynek finanszírozását a jegyeladásból fedezték. A lap további értesülései szerint a Cejlon Kft. alvállalkozóként a Titina Kft-t, Medgyessy Ildikó, a miniszterelnök első házasságából született lányának a cégét bízta meg a Hungaroring kertészeti munkáinak elvégzésére. Palik korábban nem hallott a Titina Kft.-ről. Az 1998-2002 között foglalkoztatott Lián Kht. helyett pedig azért a Cejlon Kft.-t bízta meg, mert olcsóbban vállalta el a munka elvégézését.

Címkék: archívum