Orosz tréfa – állammacska, jukoszegér

Elszabadultak az olajárak, miután alig egy nappal szerdai határozata után homlokegyenest ellenkező döntést hozott az orosz igazságügy-minisztérium, és ismételten befagyasztotta a Jukosz számláit.

Az orosz igazságügyi tárca legfrissebb közleményében törvénytelen végrehajtói lépésnek minősítette a szerda esti engedélyeztetést, mely lehetővé tette az orosz olajóriás, a Jukosz számára, hogy hozzáférjen bankszámláihoz. A minisztérium kijelentette, hogy a Jukosznak minden pénzt az

adótartozás törlesztésére kell fordítania.


Később az orosz Igazságügyi Minisztérium PR-vezetője maga is megerősítette a hírt. Pedig az némileg ellentmond az ügyben leginkább illetékes Vladgyimir Putyin június 17-ei kijelentésének, melyben az orosz elnök még a csőd elkerülésének fontosságáról beszélt az orosz olajóriás kapcsán.








Tőzsdei követés
A Jukosz-részvény árának mozgása híven követi a Jukosz-ügy fejleményeit: 2003. október 3-án, a Jukosz-Szibnyeft egyesülés pénzügyi zárásakor még majdnem 16 dollár volt a Jukosz-részvények ára, amikor azonban az egyesülést november végén visszamondták, 11,30 dollárra esett. Tavaly július 3-án, Platon Lebegyev főrészvényes őrizetbe vételének bejelentésekor – ezzel kezdődött a vállalat vesszőfutása – még mindig 13,65 dollárt ért egy részvény, június 16-án, Mihail Hodorkovszkij volt Jukosz-vezér és egy másik főrészvényes, Platon Lebegyev egyesített bírósági tárgyalásának első napján viszont több mint kétéves mélypontra, 5,82 dollárig süllyedt az értéke. Június 21-én, amikor az orosz pénzügyminiszter még peren kívüli egyezség lehetőségét emlegette, valamelyest feljebb kúszott a részvény, aznap 9,25 dolláron zárt, 6,94 százalékkal drágábban az előző zárónál. Június 29-én, az adóbehajtást jogerőre emelő bírósági döntés után 7,75 dollár volt, négy nappal később, amikor számláit zárolták, a Jukosz 6,65 dolláron zárt, 16,88 százalékos napi esés után. Július 28-án volt a Jukosz-árfolyam mélypontja, 2,87 dolláros záróértékkel, két nappal később pedig, amikor a végrehajtók egy hónap haladékot adtak a cég 3,4 milliárd dolláros adótartozásának megfizetésére, 10,77 százalékkal 3,60 dollárra drágult a részvény az RTS tőzsdén. Moszkvában a Jukosz számláinak „felszabadulásáról” szóló hír után 9,2 százalékkal drágább lett a részvény a szerdai záró értékéhez képest. Folytatás pénteken…

Feltörő olajárak

Londonban a nemzetközi olajtőzsdén a Brent olaj szeptemberi ára hordónként 64 centes drágulással 40,34 dollárra szökött fel csütörtök délután, miután híre ment a Jukoszt érintő újabb döntésnek.

A New York-i árupiac (NYMEX) elektronikus kereskedésében a hír 39, majd 43 centes drágulást idézett elő az amerikai könnyűolaj (WTI) határidős árában, bár az árak emelkedésére a szerdai, több mint 1,3 dolláros áresés után kereskedők véleménye szerint különben is számítani lehetett. A nem elektronikus kereskedés indulását követően a szeptemberi szállítású WTI hordónkénti ára szerdához képest 47 centnyit emelkedett, és ezzel 43,30 dollárig jutott New Yorkban.


Egyből eladott… volna

A tervek pedig már készen voltak. A szerdai, még kedvező bejelentést követőn a nagyvállalat felajánlotta partnerének, a TNK-BP-nek, hogy eladja a Roszpan gázipari leányvállalatban való 56 százalékos részesedését. Az orosz-angol olajvállalat a Financial Times hírei szerint 357 millió dollárt lett volna hajlandó fizetni, hogy megszerezze a Roszpan teljes tulajdonjogát, bár az 50 százalékos részesedéssel bíró BP szóvivője nem volt hajlandó megerősíteni a pontos összeget. A Roszpané jelenleg a világ gáztermelésének egyötöde, évente 1,5 milliárd köbméter. A TNK-BP a termelés jelentős növelését helyezte kilátásba a következő években – tekintettel az orosz földgázpiac küszöbön álló liberalizációjára.

A Jukosz bankszámláinak felszabadításakor nemcsak az eladás vált lehetővé, hanem a szállítási díjak, az exportadó, a bérek és az alvállalkozók díjainak kifizetése is. Az olajtársaság elleni szankciók bevezetése, azok eltörlése, majd ismételt életbe léptetése azonban túlmutat a Jukosz mindennapjain, csak következtetéseket lehet belőle levonni Putyin orosz államelnök gazdasággal kapcsolatos elképzeléseire vonatkozólag.

Ismét nehéz helyzetben

Egyes elemzők szerint a szerdai döntés is csak rövid távú segítséget jelentett volna a Jukosznak. Az engedély szinte azonnali visszavonása pedig azokat igazolja, akik még szerdai este is kételkedtek az augusztus közepére tervezett eladás engedélyezésében.


A csütörtöki döntés után nem sok jó várható, hiszen enélkül is bőven maradt volna még kártya az állam kezében: ha a megfelelő körök jóváhagyták volna a Roszpan átadását, akkor is csupán 1,8 milliárd dollárt tudott volna befizetni a Jukosz. Ha a kormány a cég 2001 és 2003 közötti adóhátralékát is be akarja hajtani, akkor a hiányzó összeg a 12 milliárd dollárt is eléri.

Címkék: archívum