Négyezer SAPARD-pályázatot utasítanak el bírálat nélkül

Várhatóan több mint 122 milliárd forintnyi SAPARD-támogatásigényt utasít el kerethiány miatt – bírálat nélkül – a következő hetekben a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) - írja a Világgazdaság.

Az agráriumot és a vidékfejlesztést szolgáló előcsatlakozási alap, a SAPARD iránti érdeklődés a vártnál sokkal nagyobb lett, az április 30-i beadási határidő előtti utolsó napokban ezrével érkeztek be az igénylések, s a rendelkezésre álló 54,3 milliárd forintos keret a kérelmekhez képest túl kicsinek bizonyult.

Az MVH június végéig 45,3 milliárd forint értékben vállalt kötelezettséget, illetve kötött szerződést SAPARD-támogatásra, tehát már csak 9 milliárdnyi keret áll rendelkezésre, miközben a még feldolgozatlan pályázatok támogatásigénye 138 milliárd – derült ki az FVM keddi sajtótájékoztatóján. A tapasztalatok alapján a beérkezett igénylések mintegy 40 százaléka különféle formai és tartalmi okok miatt nem támogatható, a 9 milliárdos keretet így várhatóan körülbelül 16 milliárdnyi támogatásigény fedi majd le, pénzhiány miatt tehát több mint 122 milliárdnyi igényt (várhatóan több mint négyezer darab pályázatot) utasítanak majd el.

Címkék: archívum