A világ legkorruptabb embereinek listája

Nemzetközi toplistát tett közzé kedden a korrupt politikusokról a korrupció-ellenes küzdelemre szakosodott Transparency International (TI) elnevezésű nemzetközi civil szervezet. Magyarok nem szerepelnek a listán.

Az ázsiai és az afrikai állam- és kormányfők vezetik a Transparency International (TI) szerdán közzétett korrupciós toplistáját. A 2003 végén lezárt felmérésben nem szerepelnek a még hivatalban lévő vezetők.

A hivatali visszaélések során zsákmányolt pénzek alapján felállított listát Mohamed Szuharto, az Indonéziát 1967 és 1998 között irányító diktátor vezeti 35 milliárd dollárral (7 244 milliárd forint). A második helyezett Ferdinand Marcos, akinek a felesége a minap tiltott le egy, a fényűzéséről és a pazarlásáról szóló dokumentumfilmet, jelentősen lemaradt Szuhartotól, 1972-86 között mintegy 5-10 milliárd dollárt sikkasztott. A harmadik helyen Mobutu Sese Seko zairei diktátor áll, ötmilliárd dollárral.

Az első tíz közé két európai politikus került, Slobodan Milosevics 1989-2000 között összekorrumpált egymilliárd dollárja az ötödik helyre volt elegendő. Rajta kívül Pavel Lazarenkónak sikerült bekerülnie az első tízbe. Az 1996-97 közötti ukrán miniszterelnök 114-200 millió dolláros eredményét jelentősen feldobja, hogy a pénzt alig egy év alatt lopta össze. 

Az országok versenyében Banglades áll az élen, szoros versenyben megelőzve Nigériát. Az első tíz között ezután már csak afrikai országok következnek.

Címkék: archívum