Reagan tér Budapesten?

Ronald Reaganről szeretne egy budapesti teret elneveztetni egy Magyarországon élő amerikai lapkiadó, mert szerinte az amerikai politikus nagymértékben hozzájárult a hidegháború befejezéséhez, Magyarország átalakulásához - derül ki a Népszabadságból.

Nevezzenek el Budapesten egy közteret Ronald Reaganről! A közel három hete, 93 évesen elhunyt volt amerikai elnök politikájával legalább annyira, ha nem sokkal inkább hozzájárult a hidegháború befejeződéséhez, a kelet-közép-európai, köztük a magyarországi demokratikus átalakuláshoz, mint a Szovjetuniót „lebontó” Mihail Gorbacsov. A gesztussal a magyarok tiszteleghetnének azon államférfi előtt, aki segített felszabadítani e csodálatos országot. E petíciónak nevezett javaslatot Stephen A. O’Connor, a Budapest Business Journal (BBJ) kiadója és vezérigazgatója fogalmazta meg az angol nyelvű gazdasági hetilapban megjelent írásában.

O’Connor – aki a külföldön élő, regisztrált republikánus szavazókat és szimpatizánsokat tömörítő Republicans Abroad International magyarországi szekcióját is vezeti – cikkében azt szorgalmazza, hogy a budapesti Roosevelt teret nevezzék át Reagan térre. A Népszabadság megkeresésére álláspontját úgy módosította, hogy a Szabadság teret vagy valamilyen másik budapesti közteret nevezzenek el Reaganről. Javaslatát azzal bővítette ki, hogy a leendő Reagan téren állítsák fel az USA 40. elnökének szobrát, amelyet magyar művész tervezne, s a megvalósításhoz a lapkiadó igyekezni fog – tengerentúli kapcsolatait is megmozgatva – amerikai szponzorokat felkutatni.

Címkék: archívum