Kemény illetéket számítanak fel a román valutaváltók

Romániában óvatosan szabad csak valutát váltani, mert az utcai váltók komoly extra-költségeket számítanak fel megfelelő tájékoztatás nélkül.

Bukarestben már két évvel ezelőtt megjelentek, de Kolozsváron csak év eleje óta működnek olyan valutaváltó irodák, amelyek kezelési költséget számítanak fel minden tranzakció esetében. Ezt a körülményt az irodák kötelessége jól látható helyen és módon a fogyasztók tudtára adni – ennek ellenére sok ügyfél könnyen átrázható, mert már kialakult a megszokás, az extra költségeket nem szokás felszámolni.

A szóban forgó irodák alkalmanként kicsit attraktívabb árfolyamokkal dolgoznak. De a felszámított 8-10%-os kezelési költség nagyobb összeg váltása esetén jelentős veszteség még így is.

A gyakori balhékra rákészülve a valutaváltók biztonsági őröket alkalmaznak, hogy a felháborodott ügyfeleket kordában tartsák. Az is a stratégia része, hogy az irodák szűk helyiségekben működnek, így a valutát váltó eleve pszichológiai hátrányban van az irodavezetővel és az őrrel szemben – arról nem is beszélve, hogy a bent átvert ügyfelek legalább nem ijeszti el a kint várakozókat.

A pluszköltségekre figyelmeztető feliratot emellett egyes helyeken a sarkig kinyitott ajtószárny takarja el félig-meddig – hogy az ügyfél ne reklamálhasson a hiánya miatt, de azért ne is kerülje el messziről az üzlethelyiséget.

A jelenségről a Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) kolozsvári kirendeltségén érdeklődött a romániai Transindex, ahol az ügyeletes ellenőr előbb azt közölte, szerinte az irodák tíz-tizenkét centis, vörös vagy kék betűs figyelmeztető feliratai igenis feltűnőek. Érdeklődésükre továbbá azt közölte, mintegy tucatnyi ügyfél reklamált az irodák miatt, de további részleteket csak írott kérvény ellenében lett volna hajlandó elárulni.

Címkék: archívum