Tramin és Bátaapáti – Bátaapáti Tramini 2003, Eurobor

Volt szerencsém Traminban járhatni. Direkte azért karikáztunk el Dél-Tirolban járván Traminba, hogy elmondhassuk: voltunk Traminban, mely a Tramini névadója tán.

Voltam Konyakban. Plzenben. Traubiszódában. Bambiban. Térdig jártunk Armagnacban, Calvadosban, Csukamájolajban. Síkosítóban utaztunk.


Bátaapáti Tramini 2003, Eurobor

Rögtön kiderült, hogy Tramin megáll önmagában, olyan elképesztően szép és európai, nem a Tramini a legérdekesebb benne. Hanem a Dolomitok hektikusan tépett sziluettje, a középkori falak, a gótikus lakóház, hogy minden ház ápolt. Hogy egy úgynevezett kicsi faluban ilyen városias, par excellence (nem a szó politikailag fénytört értelmében) polgári élet folydogál évszázadok óta. A lapályon szőlő és almafák, mint kiderült, Dél-Tirol Bolzano körül alma-ország, térdig jártunk almában.

A világvégi Bátaapáti szerényebb, bár nem kevésbé szép táj, zsákvölgy, magunkfajta mizantrópoknak való, hajdan virágzó sváb parasztpolgári komplettség, ma a csendes, balkanizálódó hanyatlás ismerős állapotában.

Csöppet sem kell szégyenkezniük a magyar Traminiknek a tramini Traminik mellett, állják a versenyt. A Tramini az a bor, amit még a reality show-k szereplői is megismernének, ha innának minőségi bort: rózsavíz-illata könnyen beazonosíthatóvá teszi. Több szép Traminiről is hírt adtunk már szerény rovatunkban az elmúlt években: a gyöngyöstarjáni Németh Attiláéról, a zalai Bussay dokiéról, a bólyi Róth Ágiéról például. E logikai sorba kívánkozik a Bátaapátiban szűrt Tramini is, mint tiszta színű-illatú-zamatú, traminis Tramini: világos szalmasárga színében zöld reflexek, illata fajtajelleges Tramini-illat, rózsa, rózsa, rózsa, mely egyenes ívű zamatként folytatódik a szájban. Könnyed, kellemes kölni, gasztronómiailag őt szokták a legalkalmasabb társként emlegetni, ha az illatos és enigmatikus ázsiai ételek kerülnek szóba. Joggal, működik, persze az ázsiai konyha (ami olyan, mintha azt mondanád a garconnak: fiam, kérek egy európai sültet), ezerféle bort igényel, de ez egy másik dolgozat tárgya. Ez a fajtajelleges Tramini tényleg jól szolgál ki bizonyos fajta ázsiai ételeket, és jó beszélgetőbor, jó aperitif, elcsúszik a foie gras, a füstölt lazac és a rokfort mellett.

Címkék: archívum