Megválasztották a PSZÁF új elnökét

Az Országgyűlés hétfőn, többszöri kísérlet után megválasztotta Farkas Istvánt, az Eximbank volt vezetőjét a PSZÁF felügyeleti tanácsának elnöki posztjára.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) felügyeleti tanácsának elnökét egy héttel ezelőtt határozatképtelenség miatt nem tudta megválasztani az Országgyűlés, miután az ellenzéki képviselők nem szavaztak, a kormánypártiak pedig nem voltak elegen a határozatképességhez.


Farkas István 1950-ben született, elvégezte a budapesti közgazdaság-tudományi egyetemet, beszél angolul. Eddigi pályafutása során részt vett egyebek mellett a magyarországi befektetési bankok létrehozásában, a kétszintű bankrendszer kialakításában, a bankrendszer privatizációjában.


A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elődje, az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet (ÁPTF), illetve az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) megbízásából foglalkozott bankok, befektetési szolgáltatók ellenőrzésével.


Jelenleg a Magyar Exporthitel Biztosító (Mehib) Rt. igazgatóságának, valamint a Magyar Export-Import Bank (Eximbank) Rt. igazgatóságának elnöke, 2003-ig tagja volt a Pénztárak Garancia Alapja igazgatóságának, 1998-2001. között a Pénztártanácsnak.


A 70-es és a 80-as években dolgozott a Pénzügyminisztériumban, 1989 szeptembere és 1990 májusa között miniszterhelyettesként az adótörvények előkészítését felügyelte. 1994 szeptembere és 1995 májusa között főcsoportfőnökként a bankprivatizáció kormánybiztosa, az Állami Vagyonkezelő Rt. elnöke volt.


Farkast többszöri tárgyalási szünet után 193 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül és két tartózkodás mellett választották meg a képviselők a felügyelet elnökét felváltó felügyeleti tanács elnöki pozíciójába.


Farkas István várhatóan még ezen a héten elfoglalhatja hivatalát.


 

Címkék: archívum