Erőművi beruházások Kínában

Növekvő energiaszükségletei kielégítésére Kína ismét erőteljes beruházásokat hajt végre az erőművi ágazatban: erőműveinek összkapacitását 30 millió kilowattal akarja növelni az idén.

A kínai kormányfő szavai szerint – aki berlini látogatásán beszélt a német cégek kínai lehetőségeiről – ez mintegy 30 nagy atomerőmű teljesítményének felel meg. Emellett a főként olajra épülő energiafogyasztás átállításán, és az energiatakarékosság fokozásán dolgoznak.

A 8-9 százalékos éves gazdaságbővülés mellett a kínai gazdaság kitűnő lehetőségeket kínál, a piac azonban kemény és nagy a verseny: az országban már 20 éve jelen levő Siemens cég szerint Kína közvetlenül Európához és Németországhoz fordul technológia-transzferért.

Kína, amely a világ második legnagyobb olajfogyasztója, arra számít, hogy idei nettó nyersolajimportja 100 millió tonnára nő. Idei nyersolaj-fogyasztása 270 millió tonna lesz, míg benzin, dízelolaj és kerozinkereslete 136 millió tonna, ami 4,6 százalékkal haladja meg a tavalyit.

Tavalyi nyersolaj-behozatala rekordszintű, 91,1 millió tonna volt, ami 31,2 százalékos növekedés volt az előző évhez viszonyítva.

Az idén tovább emelkedik a szén ára Kínában, ahol az erőművek kétharmada használ szenet. Tavaly a szén ára megduplázódott és rekordszintre emelkedett, csökkentve az energetikai cégek és az acéltermelők nyereségét.

Kína energiaéhsége együtt emelkedik az ország gazdasági növekedésének az ütemével, ami tavaly 9,1 százalék volt.

Címkék: archívum