Részvényt bocsát ki a Google – újszerű módszerek

Az amerikai részvénypiacra lép a világ legnagyobb internet keresője, a Google: a társaság 2,7 milliárd dollárhoz kíván jutni nyilvános részvénykibocsátása révén. A szakértők a döntést az Internet-válság befejeződése jeleként értékelik, három év óta ugyanis ez az első eset, hogy az internet-ágazat valamelyik jelentős vállalata megjelenik a tőzsdén.

A Google csütörtökön jelentette be, hogy megjelenik a New-York-i Nasdaq piacon, mégpedig szakítva a részvénykibocsátás hagyományos eljárásával. Az úgynevezett “holland aukció” módszerét, valamikor a holland virágeladásoknál követett módszert alkalmazzák, szemben azzal a szokásos eljárással, amikor befektetési bankok segítik a kibocsátandó részvények számának, árának meghatározásával a kibocsátót, egyben forgalmazzák is a papírokat az intézményi befektetők körében.

A Google esetében maga a társaság dönti el, mennyi részvényt akar kibocsátani és megjelöl egy ársávot is, amire az interneten lehet licitálni, egyben meg is jelölni a megvásárolandó részvények darabszámát. A Google a befutó árajánlatok értékelése után dönti majd el a papírok eladási árát. A cég szándéka az, hogy az eladási folyamat nyílt legyen, és a vételi lehetőség ne korlátozódjék csak az intézményi befektetőkre, azokra, akik a hagyományos részvénykibocsátáskor az átlagemberekhez képest rendszerint előnyösebb feltételek mellett jutnak a papírokhoz. A társaság közölte, hogy ajánlatokat az Egyesült Államokon kívülről nem fogadnak el.

A szakértők a Google piaci értékét 20-25 milliárd dollárra értékelik. A cégnek az amerikai tőzsdei felügyelethez (SEC) benyújtott üzleti adataiból kiderül, hogy a nyereség tavaly 6 százalékkal, 105,6 millió dollárra ( 88,7 millió euró) növekedett, a forgalom háromszorosára, 961,9 millió dollárra történt növekedése mellett. Ez év első negyedében a nyereség – 64 millió dollárt – az előző negyedévinek több mint kétszeresét, a forgalom pedig 390 millió dollárt, szintén ez előző negyedévi dupláját tette ki. A bevételek 95 százalékát reklámokból szerezte az 1998-ban alapított és 1907 munkatársat foglalkoztató cég.

A Google-nak tőkére van szüksége, hogy piacvezető szerepét meg tudja őrizni fő vetélytársaival, a Yahoo-val és a Microsofttal szemben. Ez utóbbi azt tervezi, hogy új, Longhorn nevű Windows-át átfogó keresőfunkcióval látja el.


 

Címkék: archívum