Két órára felfüggesztik az RTL Klub sugárzását

Műsorszolgáltatatási jogának kétórás, csütörtökön délután fél öttől végrehajtandó felfüggesztésével sújtotta az RTL Klubot működtető társaságot az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT), mivel a tv-csatorna Balázs, Fókusz, illetve Mónika című műsoraival, illetve azok előzeteseivel több esetben megsértette a médiatörvény egyes rendelkezéseit - értesült a Népszabadság Online.

A büntetés indoklása szerint a csatorna a Mónika tavaly október 17-én sugárzott adásában – amely a bűnözéssel, illetve azzal foglalkozott, hogyan viseli a család, ha egyik tagja börtönbe kerül – „a kényes téma feldolgozása a kiskorúak számára nem a megfelelő módon, nem a kellő körültekintéssel történt”.

Az RTL Klub tavaly október elsején bemutatott Balázs című műsorának, amelynek témája a durvaság volt – noha azt a társaság a tizenkét éven aluliaknak „a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott” csoportba sorolta – tartalma alapján a médiahatóság álláspontja szerint ennél szigorúbb megítélés alá kellett volna esnie. Kifogásolta a médiahatóság a műsor október 20-i, a szexualitás témájával foglalkozó adásának besorolását is, mivel nem vették figyelembe a kiskorúak védelmét. A közlemény úgy fogalmaz: „a műsor a fiatalkorúak számára azt a káros üzenetet közvetíthette, hogy a szexualitás csupán az ösztöni kielégülés eszköze, illetve az emberi létezés központi értéke”.

Hasonló okok miatt marasztalta el a médiahatóság a Mónika című műsor tavaly október elsejei adását is. Műfaji sajátosságaikból adódóan a talk-show-k is „erősen hozzájárulnak a társadalmi értékek alakításához.





 

Címkék: archívum