Marakodnak a német tévék

Az Európai Bizottság mérlegeli, hogy a német magántelevíziók panasza alapján indítson-e vizsgálatot a közszolgáltató televíziók ellen, azok burkolt állami támogatása miatt.

Ezt a versenyügyekben illetékes brüsszeli bizottság szóvivője, Tilman Lüder jelentette be pénteken.

A magántelevíziós állomások azt nehezményezik, hogy a közpénzekből finanszírozott televíziók tisztességtelen előnyhöz jutnak a sportközvetítési jogok megszerzésekor és emellett klienseiknek alacsonyabb hirdetési tarifákat ajánlanak.

A labdarúgó mérkőzések közvetítési jogainak megszerzésekor olcsóbb ajánlatokat tesznek a közszolgáltató tévék – panaszolják. Ezt és az alacsonyabb hirdetési tarifákat azt teszi lehetővé, hogy a közszolgáltató televíziók állami támogatásban részesülnek. E támogatást is ellenőrizni kívánja a brüsszeli bizottság.

A ZDF és az ARD az állam által legerőteljesebben támogatott televíziók Európában – mondta Lüder, aki szerint a bizottság még nem döntött arról, beindítja-e az ügyben a vizsgálatát. Ennek oka részben a törvényi bizonytalanságban rejlik, vagyis abban, hogy kell-e a nemzeti televízióknak tájékoztatniuk Brüsszelt a közszolgáltatók televíziók finanszírozásáról. Ilyen adatnyilvántartással a bizottság nem rendelkezik.

Címkék: archívum