McAfee AVERT vírus körkép és a legfrissebb TOP 10 lista

Az AVERT, a McAfee vírusszakértői csoportja 2004-es év első három hónapjában 18 közepes és 1 veszélyes vírusriasztást jelentett.

A 2004-es év eddig eltelt szakaszában az AVERT, a McAfee vírusszakértői csoportja 18 „közepesen veszélyes” jelentést adott ki, ami a legtöbb egy negyedév alatt, míg tavaly egész évben összesen volt húsz közepesen veszélyes vírusriasztás. A legveszélyesebb kategóriájú vírusokból is már akadt egy eset idén, pedig a tavalyi évben összesen volt három.

„Januári megjelenése után változatlanul, az európai régiót kivéve, a legtöbb víruselfogás a Mydoom féregből akadt. Sokáig váratott magára a Netsky „nagy veszélyességű” kategóriába való sorolása, de aztán ez elmaradt, mivel a Netsky nem tudott olyan nagy számban fertőzni, mint a Mydoom. – mondja Barna Tamás, a McAfee Security kelet-európai műszaki vezetője. „Fontos újdonság, hogy már eltűnt vírusok újabb mutánsai jelentek meg ismét, mint például a Klez, a Swen vagy az Opaserv. Részben a már korábban azonosított kódmintáknak köszönhetően, részben pedig a kereső motorok által végzett heurisztikus analízis révén a férgek újabb változatai már sokkal könnyebben azonosíthatóak.”

„A Top 10-es középmezőnyben még mindig tartja helyét a Lovsan vírus, ami azt bizonyítja, hogy még mindig nagy számban hiányoznak a Microsoft operációs rendszerhez szükséges javítások. Fontos végezetül megemlíteni, hogy egyre több a különféle, kifejezetten ’exploit’ jellegű fenyegetés is, amelyek a sérülékenységeket használják ki. Ezek számának erős növekedése várható a továbbiakban is.”

Címkék: Hírforrás