Jelzőrendszer időseknek

Néhány hetes sikeres próbaüzem után a XIII. kerületi Ronyva utca egyik lakásában tegnap délután adta át a Body Guard Hungary által kifejlesztett jelzőrendszert Tóth József polgármester. A kezdeményezés jelentős segítség az otthonukban egyedül élő, idős, beteg embereknek.

A törvény szerint az önkormányzatoknak házi segítségnyújtás keretében kell gondoskodniuk azokról az időskorúakról, akik lakásukban önmaguk ellátására saját erejükből nem képesek, és mások sem gondoskodnak róluk. A szociális jelzőrendszer megszokott környezetükben segít a rászoruló, esetleg mozgássérült vagy krónikus betegségben szenvedő embereknek, továbbá családtagjaiknak. A karon elhelyezhető berendezés által a nap 24 órájában (ünnep- és pihenőnapokon is) diszpécserközponton keresztül lehet szükség esetén segítséget hívni: orvosi ügyeletet, rendőrséget vagy szociális munkást.
A szolgáltatás működését a kerületi önkormányzat fedezi, ötmillió forint erejéig. A rendszert 100 személyre tervezték, jelenleg 39 idős ember lakásában működik. A kérelmezők átlagéletkora 74 év, valamennyien egyedül élnek, s közülük csaknem minden másodiknak egyáltalán nincs hozzátartozója. A szolgáltatást bármely kerületi állampolgár kérelmezheti. Az igénylést az adott területhez tartozó gondozási központ vezetője bírálja el, s akinek rászorultsága megállapítható, nyilvántartásba veszi, és biztosítják a megfelelő szolgáltatásokat. A készülék beszerelése után az időskorú kérelmezőnek fel kell tüntetnie az értesítendő hozzátartozó nevét és lakcímét, illetve az általa megjelölt személy vagy a szociális gondozó elérhetőségét.
A XIII. kerületi rendszerbe egyébként – függetlenül szociális hátterétől – bárki bekapcsolódhat, aki maga képes fizetni a berendezés és az ügyeleti díj költségeit. A szolgáltatás díja az egy főre jutó jövedelem alapján havi kettő-, négy-, illetve hatezer forint, indokolt esetben a képviselő-testület szociális bizottsága méltányosságot gyakorolhat. A házi segítségnyújtás során térítési díjat csak a tényleges gondozás időtartamára kell fizetni.

Címkék: Hírforrás