Lenyúlnák az önkormányzatok a Volánt

Állami cégeket ingyen. Ezt kérik önkormányzatok, amelyek erőteljes lobbizásba kezdtek az elmúlt hetekben a Volán-társaságok állami üzletrészeiért. A tervet ellenzi a Pénzügyminisztérium, a privatizációs szervezet és a közlekedési dolgozók szakszervezete is. Úgy tűnik azonban, hogy a miniszterelnök támogatja az elképzelést - számol be a Magyar Hírlap.

Jelenleg Magyarországon a helyi közlekedésért az adott önkormányzat a felelős, a helyközi, távolsági járatok üzemeltetése pedig (központi) állami feladat. Ez utóbbi kötelezettségének a Volán-társaságokon keresztül tesz eleget az állam, amely tulajdonosként, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. “képében” jelenik meg a cégekben. A helyi közlekedést mindössze hét városban végzik önkormányzati tulajdonban lévő cégek, a többi településen szintén a Volán buszaival lehet utazni.

Az állam szerepének újragondolása közben azonban felvetődött az is, hogy privatizálni kellene a Volán-társaságokat. Az ÁPV terveiben eredetileg az szerepelt, hogy 2005-ben indul a magánosítás. A cég vezetői azonban most már nem nyilatkoznak arról, hogy a dátum továbbra is tartható-e, s ha igen, magánbefektetőkre számítanak, vagy elképzelhető, hogy önkormányzati tulajdonba kerülnek a Volán-társaságok.


 

Címkék: archívum