Draskovics átalakítaná a gyógyszertámogatási rendszert

Egy olyan gyógyszertámogatási és érdekeltségi rendszert kell kialakítani az egészségügyben, amely lehetővé teszi, hogy a gyógyszerkiadások és az árak észszerű keretek között maradjanak - mondta Draskovics Tibor pénzügyminiszter a Magyar Televízió Napkelte című műsorában hétfőn reggel.

A miniszter szerint az a hat hónap, ami a gyógyszerárak befagyasztására a jogszabály szerint rendelkezésre áll, elég lesz az egészségügyi intézményrendszer és a gyógyszertámogatások rendszerének átalakításához.

Az államháztartási hiány alakulásával kapcsolatban Draskovics Tibor leszögezte, hogy tartható lesz a Pénzügyminisztérium által a múlt héten közölt előrejelzés. Hozzátette: “nagyon tudatosan elemezzük a kockázatokat, és sorban történnek lépések azokon a területeken, ahol vagy a bevételek elmaradnak vagy a kiadások esetleg túlfutnának”.

A tárca által közölt prognózis szerint az idei államháztartási hiány az ESA szerint a bruttó hazai termék 4,6 százaléka lesz, szemben a tavalyi 5,9 százalékkal.

A pénzügyminiszter elmondta, hogy a magyar gazdaságnak az eurózóna feltételeinek teljesítésén túl más feladatai is vannak: javítani kell a versenyképességet, fejleszteni kell az infrastruktúrát, és az a cél, hogy a magyar gazdaság az EU-országokat meghaladó ütemben fejlődjön. “Ezeknek az optimumát kell megkeresni” – tette hozzá. Közölte: ez nem csak közgazdasági feladat, hanem társadalompolitikai mérlegelés kérdése is.

Címkék: archívum