Románia növeli valutatartalékait az IMF-megegyezés alapján

Románia a 3,5 havi importnak megfelelő szintre emeli fel valutartalékai nagyságát, hogy fedezni tudja a fizetési mérleg növekvő hiányát - erről állapodtak meg kedden a Nemzetközi Valutalappal.

Mugur Isarescu, a központi bank kormányzója jelentette be, hogy a román vállalás értelmében az ország a fizetési mérleg hiányát az idei évben a nemzeti termék 5,5 százalékára mérsékli a 2003 évi 5,8 százalékról.

Isarescu pontos számot nem említett a valutatartalékok növelésének mértékéről, csak annyit közölt, hogy a tartalékok jelenleg kevesebb mint 3,5 havi import fedezésére elegendőek és ezt a mértéket a 3,5 havi szintre kívánják emelni.

Februárban a valutatartalékok – a 101,5 tonna aranyat nem számítva – 6,43 milliárd eurót tettek ki. A tartalékoknak fedezniük kell az államháztartás adósságtörlesztési terheit, illetve fedezni a várhatóan 10-15 százalékkal növekvő importot. Tavaly a behozatal 34,4 százalékkal, 22,2 milliárd dollárra nőtt, megkétszerezve az ország kereskedelmi mérlegének hiányát, amely 4,5 milliárd dollárra növekedett. Februárban az ország esedékes törlesztései 1,29 milliárd eurót tettek ki.

Címkék: archívum