Mobiltelefon – se vele, se nélküle

Az amerikaiak már tudják, melyik az a találmány, amely nélkül nem tudnánk élni. A legtöbben mégis utálják a mobilt. Vagy a sajátjukat, vagy a másokét. És mihez kezdjünk a használt készülékek millióival?

Tavaly ilyentájt már beszámolt a Számítástechnika a Massachusetts Institute of Technology (MIT) és a Lemelson Alapítvány közös felméréséről, amely azt vizsgálta, melyik találmány nélkül lenne már elképzelhetetlen az élet. A felnőttek és a tinédzserek egyaránt a fogkefére szavaztak, és a gépkocsi végzett a második helyen. Ami a számítógépet és a mobiltelefont illeti, a fiatalok viszonylag fontosnak tartották, az idősebbek azonban kevésbé.

A 2004-es Lemelson-MIT Invention Index egészen más eredményt hozott. Az amerikai felnőttek 30 százaléka válaszolta azt, hogy mobiltelefon nélkül




nem tudna élni. Nem sokkal kevesebben (25, illetve 23 százalékban) szavaztak az ébresztőórára és a televízióra is. A „futottak még” kategóriában szerepel a villanyborotva, a mikrosütő, a kávéfőző, a számítógép és a porszívó.

Viselkedjünk!

Érdekes módon a mobiltelefon első helyezése nem jelenti azt, hogy a felhasználók imádnák is a készüléket. Ellenkezőleg. „A legtöbb ember utálja a mobilt. Vagy azért, mert úgy érzi, hozzá van kötve, vagy azért, mert idegesítik mások, akik ott használják, ahol nem kellene, például éttermekben vagy moziban” – mondta Stefan Marti, a MIT Média Laboratórium kutatója.


A felmérés egyébként azt is vizsgálta, hogyan viszonyulnak az emberek olyan népszerű találmányokhoz, mint például az e-mail és a hangposta. A tinédzserek (12–17 év közötti fiatalok) döntő többsége szerint az e-mail és a hangposta megkönnyíti a mindennapi életet. A felnőttek nem voltak erről ennyire meggyőzve: kevesebb, mint kétharmaduk vélekedett hasonlóan.

És ha a fiók már megtelt?

Egyre nyugtalanítóbb az Egyesült Államokban a használt készülékek feldolgozásának kérdése. Tavaly októberben több nagy szolgáltató és gyártó (az AT&T Wireless, a Motorola, a Nokia, a Sprint, a Verizon Wireless) bejelentette az eddigi legnagyobb újrafeldolgozási programot.

Amerikában évente 400 millió új készüléket értékesítenek. A Cellular Telecommunications and Internet Association (CTIA) alelnöke, Jo-Anne Basile szerint az emberek egyelőre bedobják a fiókba a már nem használt telefont, ezért a probléma még nem súlyos, de hamarosan számolni kell azzal, hogy tömegesen fogják szemétbe dobni a készülékeket. Márpedig ezek ólmot, lítiumot és kadmiumot tartalmaznak, ami a természetbe jutva erősen szennyezheti a talajt, a vizet.

A CTIA új kezdeményezése arra igyekszik rábírni a távközlési vállalatokat, hogy új készülékeikhez és a csomagoláshoz környezetbarát anyagokat használjanak. Emellett honlapján a szervezet információkat szolgáltat arról, hogy a felhasználók hogyan szabadulhatnak meg biztonságosan a telefonoktól. Összességében viszont megoldatlan a régi készülékek elhelyezésének kérdése, s megoldást kellene találni rá – Amerikában és világszerte egyaránt.

Címkék: archívum