Decemberben erőre kapott a BMI

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított decemberi értéke a novemberinél 1,6 százalékponttal magasabb, 51,9 százalék - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) hétfőn.

Az összefoglaló szerint ugyanakkor a decemberi gyorsulás már
nem tudta ellensúlyozni az előző hónapok – a korábbiakhoz képest – gyengébb növekedését, így az október-decemberi időszakot átlagosan kisebb ütemű fellendülés jellemezte, mint a korábbi években. A decemberi indexérték jelentősen elmarad az előző három év decemberi értékeinek 54,7 százalékos átlagától.


Az idei negyedik negyedév átlagos növekedését jelző mutató
értéke 52,0 százalék, szemben 2002 október-decemberi 54,0, illetve a 2001 IV. negyedévi 53,1 százalékkal. Az év egészére a BMI 52,1 százalék, ami azt jelzi, hogy a feldolgozóipar növekedése elmaradt a 2002. évitől. Tavaly a mutató 53,5 százalék volt, 0,3 százalékponttal meghaladva a 2001. évit.


A felmérés részindexeinek többsége decemberben kisebb volt, mint egy évvel korábban. Kivétel ez alól az árindex, ami nagyobb árnövekedést mutat, és a kedvezően alakult szállítási átfutási idő, ami tavaly decemberhez képest rövidebb lett. Az új rendelések 54,4 százalékos, 1,3 százalékponttal csökkenő indexének kivételével a részindexek nőttek novemberhez képest. Az előző havi csökkenés után nőtt a termelési mennyiség (57,4), ami leginkább az elmaradt rendelések kielégítésének eredményeként jelentkezett. A termelésnövekedés mégis kisebb volt, mint tavaly
decemberben, amikor a mutató 59,9 százalék volt. Nőtt a beszerzési mennyiség (52,5) is, a mutató 3,0 százalékponttal nagyobb, mint novemberben. A tavaly folyamatosan visszaesést jelző foglalkoztatási index kisebb csökkenést jelez december hónapban (46,1), mint egy hónappal korábban. Az előző év decemberéhez viszonyítva az alkalmazotti létszám csökkenése nagyobb ütemű.

Címkék: archívum