A parlament éve számokban

A parlament az idén 274 döntést hozott: 73 új törvényt alkotott, 61 jogszabály-módosítást fogadott el és 140 határozatot szavazott meg. Erről a Ház főtitkársága által kiadott, Előzetes adatok az Országgyűlés 2003. évi tevékenységéről című kiadvány tájékoztat.

A legtöbb döntés az ülésszakok utolsó – rendkívüli – ülésnapjain született: június 23-án 27, december 22-én 18 törvényt, illetve határozatot hoztak. Az adatok szerint a 134 új vagy módosított törvényből 25 tartozik a nemzetközi jogszabályok közé.

A legtöbb indítványt a kormány nyújtotta be: a 176 javaslatból 153-at – 108 törvényt és 45 határozatot – fogadtak el. A parlamenti képviselők által benyújtott javaslatok közül összesen 27 származott kormánypárti oldalról, ebből 14-et – kilenc törvényt és öt határozatot – fogadtak el, míg az ellenzéki oldal 87 indítványából mindössze öt határozati javaslatot szavaztak meg.

Az MSZP-frakció tagjainak 12 törvényjavaslatából hatot fogadtak el, míg a fideszes képviselők 34 törvényi szintű előterjesztéséből egyet sem. A nagyobbik kormánypárt képviselőinek mindkét határozati javaslatát megszavazták, a nagyobbik ellenzéki párt honatyáinak 36 indítványa közül hármat fogadtak el. Az öt SZDSZ-es előterjesztéséből egy, a 14 MDF-es indítványából két határozati javaslatot szavaztak meg. A kormánypárti és ellenzéki képviselők által közösen beadott hat indítványból három törvény és egy határozat született.

A 64 bizottsági indítványból 53-at, a képviselőktől származó összesen 120 előterjesztés közül 23-at fogadtak el. A képviselők és a bizottságok az idén összesen 8426 módosító javaslatot nyújtottak be, ennek több mint a fele fideszes honatyáktól érkezett.

Címkék: archívum