Mobilhiány fenyeget Európában – túl nagy karácsony

Még el sem kezdődött igazán a karácsonyi vásár, de a mobilszolgáltatók üzleteiben és a márkaboltokban nem győzik újratölteni a polcokat. A piac az idei évet új rekorddal zárhatja, hála a globális gazdaság fellendülésének és az olcsó készülékek dömpingjének.

A gyártók azonban képtelenek lépést tartani a kereslettel. A jelek szerint annyira el akarták kerülni 2001-es szörnyű tévedésüket, amikor 100 millió darabbal túlkalkulálták magukat, hogy most nemcsak a termelést fogták vissza óvatosságból, hanem az alkatrész megrendeléseiket is.

A kereslet szinte a világ minden régiójában messze felülmúlja a kínálatot a feljövőben lévő orosz és indiai piactól az olyan telített piacokig, mint az USA, Európa és Japán, ahol a vásárlók a divatos új modellekre akarják cserélni régi telefonjaikat. „A hiány első jeleit már augusztusban észleltük, de az elmúlt 2-3 hétben egyre erősebben érezzük” – mondta a Komsa egyik vezetője, akinek cége 6000 mobiltelefon üzletet lát el Németországban és néhányat Hollandiában és Lengyelországban is.

Kenneth Jonsson, a Nokia oroszországi és FÁK-országokbeli részlegének igazgatója szerint alig győzik az új és olcsó 1100 és 2300 modellek szállítását. A Francia SFR mobilszolgáltató a héten közölte, hogy készletei kifogyása miatt le kellett állítaniuk a Live! kamerás készülékek értékesítését. A Siemens vezérigazgatója, Heinrich von Pierer pedig bejelentette, hogy cége gyakorlatilag kiürítette raktárait.


 

Címkék: archívum