Drámai fejlemények előtt az EU stabilitási paktuma

Minden idők legnagyobb válságát éli a stabilitási és növekedési paktum, az euróövezet tizenkét tagországának gazdasági alapszerződése, amely meghatározza az eurót használó országok pénzügyi rendszerét.

Az EU pénzügyminisztereinek jövő hét elejére tervezett találkozóján bármi történhet: a paktum több rendelkezését akár teljesen sutba is vághatják.

Az utóbbi években egyes országok – különösen Franciaország és Németország – sorozatosan megszegték az egyezmény előírásait, több éven át túllépve a maximálisan megengedett költségvetési hiányküszöböt. Az Európai Bizottság mindeddig tartózkodott az ilyen esetekben előírás szerint esedékes pénzbírság követelésétől, csupán a költségek csökkentését kéri állhatatosan. A két ország viszont ugyanolyan kitartóan jelzi, hogy képtelen eleget tenni a bizottság elvárásainak, Németország egyenesen a paktum módosítását javasolja, aminek az Európai Parlamentben is akadnak hívei. A törvény betűjéhez szigorúan ragaszkodó Hollandia és Ausztria ezzel szemben felháborodva követeli a megállapodás előírásainak tiszteletben tartását.

Bírság vagy engedékenység?

Az EU pénzügyminiszterei igen kényes döntés előtt állnak: a kérdés az, érvényesítsék-e vagy sem a bizottság döntését, amely Németországtól 4,5, Franciaországtól 6 milliárd eurós költségcsökkentést követel. A két ország ugyan továbbra sem tágít attól, hogy képtelenek három egymást követő éven át három százalék alá szorítani a költségvetési hiányt, ám ez esetben a paktum előírásai teljesen egyértelműek: kemény pénzbírságot kell kiróni a vétkes országra. A bizottság mind ez ideig csak abban volt határozott, hogy az érintettek adjanak garanciát: 2005-re helyreállítják a felborult egyensúlyt. Ugyanakkor a huzakodásban egyre többször hangzik el végső érvként a milliárdos nagyságrendű büntetés kilátásba helyezése.

Kétharmaddal módosítható a paktum

Hans Eichel német pénzügyminiszter szerint a paktum megtorló intézkedéseit csupán azokkal a tagországokkal szemben kellene alkalmazni, amelyek nem együttműködők a bizottsággal. Ebből arra lehet következtetni, hogy a pénzügyminiszterek tanácsa (Ecofin) ülésén az elmarasztalás előtt állók egységesen ilyen értelmű módosítást fognak kezdeményezni. Márpedig a pénzügyminiszterek tanácsában kétharmados többség elegendő ahhoz, hogy módosítsák a paktumot, így például a költségvetési hiányküszöb túlhaladása esetén előírt eljárást.

A németek szerint nem kellene…

“Nem kellene fegyelmező intézkedéseket foganatosítani egy olyan ország esetében, amely mindeddig tiszteletben tartotta az előírásokat” – nyilatkozta kedden a német pénzügyminiszter. Németország azt ígérte, 2004-ben a GDP-nek legalább a 0,45 százalékával – mintegy 8,7 milliárd euróval – csökkenti költségvetési hiányát.

A költségcsökkentésével kapcsolatos francia döntést november 4-én elhalasztották, Párizs ugyanis időt kért egy kedvezőbb megoldás kidolgozásához. Egyes források szerint a franciák jövőre 0,8 százalékos hiánycsökkentést vállalnának, a bizottság által kért 1 százalék helyett.

Címkék: archívum