Orosz pályázó a Resicabányai Kohászati Kombinátra

A TMK orosz csőgyártó nagyvállalat az egyetlen pályázó a magánosításra kínált romániai Resicabányai Kohászati Kombinát (CSR) megvásárlására.

Az utolsó, még állami kézben lévő román vaskohászati
nagyipari vállalat megvásárlására egyedül a TMK, a legnagyobb orosz csőgyártó cég jelentkezett. Ez utóbbi orosz földön olyan óriásokat lát el gyártmányaival, mint a Gazprom, a Lukoil, vagy a Jukosz, a nemzetközi porondon pedig kliensei között tudhatja az Exxont és az Agipot.

A TMK egy leányvállalatán – a Sinara Handelen – keresztül tette meg ajánlatát, és bejelentette, hogy fémkohászati holdingot kíván alakítani több más romániai társasággal. Az orosz cég képviselői a román sajtót tájékoztatták: azért akarják megvásárolni a CSR-t, mert az biztosítaná a TMK számára a csövek gyártásához szükséges nyersanyagellátást.

Az oroszok most megpróbálják azt, ami az amerikaiaknak nem sikerült: nyereségessé tenni a resicai kombinátot. Az amerikai Noble Ventures Inc. cég ugyanis három évvel ezelőtt már privatizációs megállapodást írt alá a román állami vagyonalappal (FPS). Az amerikai vevő azonnali tőkeemelést, az adósságok átvállalását és jelentős technológiai, környezetvédelmi beruházásokat ígért, csakhogy a román kormány egy évvel később felbontotta a szerződést azzal az indokkal, hogy az amerikai fél nem tartotta be a vállalt kötelezettségeit.

Címkék: archívum