Jövőre enyhülhet a magyar börtönök túlzsúfoltsága

Minden problémája ellenére a magyar büntetés-végrehajtás működőképes és alkalmas feladatai ellátásra - jelentette ki az MTI-nek Csóti András dandártábornok, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának általános helyettese egy szerdai debreceni szakmai összejövetel alkalmából.

A problémák között első helyen a túlzsúfoltságot említette. Mint mondta: ebben is történt és történik változás, hiszen jövőre egy 700 férőhelyes börtön fog megépülni. A helyszínnel kapcsolatban Csóti András viszont semmilyen felvilágosítással nem szolgált. A PHARE-program keretében Pécsett 50 személyes, fiatalkorúak büntetés-végrehajtási intézete épül, és ezzel négyre nő az ilyen jelegű regionális intézmények száma.

A közelgő uniós csatlakozással kapcsolatban elmondta: a börtönügy speciálisan nemzeti kérdés, így abba nincs beleszólása az uniónak. Ennek ellenére az EU ajánlásai alapján igyekeznek szakmai tartalommal megtölteni tevékenységüket. “A rabok zárkán kívül eltöltött idejének megszervezésében, illetve a speciális foglalkozások megtartásában, a nyitottság értelmezésében még akadnak hiányosságainak, de ebben is igyekeznek az európai normáknak megfelelni” – mondta a parancsnokhelyettes..

A kihasználtsági mutatók még rosszabbak, a 11.200 férőhely kihasználtsága 150 százalékos, ám a férőhelyek 700-zal való megnövelése, valamint az a tény, hogy az elmúlt években megállt a fogva tartottak számának növekedése, sőt csökkenés tapasztalható, azt jelenti: a már kezelhető, 120 százalékos kihasználtságot is elérhetik belátható időn belül a büntetés-végrehajtásban.

Az országos parancsnokhelyettes kiemelte: “évek óta sikeres a börtönökben folyó oktatás, több mint 2000 ember vesz részt az iskolarendszeren kívüli képzésben. Ezzel nő az esélyük a szabadulás utáni elhelyezkedésre”. Ugyancsak eredménynek tartja, hogy jó színvonalon tudják fenntartani a rabok foglalkoztatását, mert a legnagyobb gondot a börtönbeli tétlenség okozhatja.

Címkék: archívum