Nem mindegy, ki hol önkéntes

Az önkéntes nyugdíjpénztári tagok azonos összegű befizetéseken alapuló megtakarításai közti különbség már most meghaladhatja az egymillió forintot, attól függően, hogy az egyes pénztárak miként gazdálkodtak a rájuk bízott vagyonnal.

Az állami adókedvezménnyel együtt számolva a megtakarításokat, egyértelmű, hogy az elmúlt 8 évben jó befektetésnek bizonyult az önkéntes nyugdíjpénztári tagság – jelentette ki a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen rendezett, A magyar nyugdíjrendszer további reformjának lehetséges útjai című tudományos konferencián dr. Matits Ágnes, a Nemzetközi Bankárképző Központ Rt. tanácsadója.


Ezzel szemben – tette hozzá -, az egyéni befizetések értékmegőrzéséről már nem mondható el ugyanez, mert az önkéntes pénztáraknak csak egy része ért el az elmúlt időszakban évi 5 százalék feletti teljesítményt, ami az inflációt figyelembe véve a reálhozam elengedhetetlen feltétele.


Így alakult ki az a helyzet, hogy miközben az állami támogatás révén az önkéntes pénztári tagság mindenkinek bizonyosan jó befektetés volt, az egyes pénztárak teljesítményétől függően – 8 év után – akár egymillió forint különbség is adódhat az egyes tagok megtakarításai között – azonos egyéni befizetés mellett.

Címkék: archívum