1956 hadikrónikája

Az ötvenhatos magyar forradalom és szabadságharc 47. évfordulója alkalmából korszakos művet jelentetett meg az Akadémiai Kiadó.

A könyv három fő szerkezeti egységre tagozódik. A bevezető rész összefoglalja az erőszakszervezetekkel és a Magyarországon állomásozó szovjet csapatokkal kapcsolatos adatokat és ismereteket.

A második rész a forradalom és szabadságharc kirobbanásának körülményein túl tájékoztat a bevetett szovjet csapatok erejéről, összetételéről és tevékenységéről, a felkelő-szabadságharcos csoportok megalakulásának körülményeiről, összetételéről, általános jellemzőiről és harcairól, illetve a magyar karhatalmi erők és a szovjet csapatok sikertelenségének legfontosabb okairól is.

Bemutatja az október 28-án bekövetkezett politikai fordulat közvetlen okait, az új karhatalom megszervezésére vonatkozó politikai döntések célját és tartalmát, a Nemzetőrség szervezésének menetét, a nemzetőr alakulatok fővárosi és vidéki tevékenységét.

A harmadik rész a nemzetőr és honvéd alegységek fővárosi és vidéki ellenállásának kiemelkedő eseményeit, a hadsereg lefegyverezésének és szétkergetésének menetét írja le, illetve az erőszakszervezetek veszteségeit is vizsgálja.
Mindhárom időszakon belül – a fegyveres küzdelemre koncentráltan – nyomon követi a szovjet és magyar politikai és katonai vezetés fontosabb döntései megszületésének körülményeit, a „válság kezelésével” kapcsolatos célokban és módszerekben bekövetkezett változásokat. A fő részeket archív fotókkal, a megértést segítő térképvázlatokkal, illetve rövid „katonai” kronológiával egészíti ki a szerző, Horváth Miklós történész.

Címkék: Hírforrás