Dunaferr – megállapodtak a szakszervezetekkel

Az ÁPV Rt. megállapodott a Dunaferrnél működő Vasas szakszervezetekkel a vasmű magánosításáról, illetve az ezzel kapcsolatos érdekképviseleti követelésekről.

A Dunaferr Vasas Szakszervezet és Ifjúsági Szervezet, illetve az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. delegációja hétfőn tárgyalásokat

folytatott Dunaújvárosban. Az egyeztetések kapcsán Mészáros Tamás, az ÁPV igazgatóságának elnöke közleményben tájékoztatta többek között a FigyelőNetet is arról, hogy a felek megállapodtak: az érdekképviseletek tanácskozási jogosultsággal saját szakértőt delegálhatnak a privatizációs pályázat értékelő bizottságába.

 A Dunaferr privatizációja

A Dunaferr magánosítása rendkívüli módon befolyásolja Dunaújváros és Fejér megye délkeleti régiójának életét. Bár a vasmű közvetlenül csak ezres nagyságrendben foglalkoztat dolgozókat, áttételesen több tízezer ember megélhetése függ a Dunaferrtől a megyében és az egész országban.

Újabb bizottságot hoznak létre


Az ÁPV Rt. vállalta azt is, hogy – előre megállapított menetrend szerint – megszervezi a szakszervezetek és az egyes befektetőjelöltek találkozóit. Az ÁPV és a szakszervezetek megegyeztek abban is, hogy létrehoznak egy, a tranzakció lezárásáig működő egyeztető fórumot. Ennek keretében az ÁPV megbízottai kétheti rendszerességgel beszámolnak a privatizáció aktuális eseményeiről.

A fórumon a privatizációs szervezet közleménye szerint lehetőség nyílik az egyes szakszervezeti igények megtárgyalására. Az érdekképviseletek mindettől függetlenül, továbbra is részt vesznek a Dunaferr, illetve a dunaújvárosi kistérség problémáinak rendezésére hivatott tárcaközi bizottság munkájában.

 A Dunaferr szakszervezetei

A Dunaferr szakszervezetei viszonylagos egységben működtek az elmúlt években. A cégnél sikerült elkerülni a nagyobb arányú sztrájkokat, a vállalat vezetése a különböző kormányok idején egyaránt igyekezett figyelembe venni azt a sajátos körülményt, hogy a cég a dunaújvárosi térség legfontosabb munkáltatója.

Nézeteltérések még mindig vannak


A hétfői megbeszélésen résztvevő tárgyalófelek egyetértettek abban, hogy a Dunaferr privatizációja kapcsán a legfontosabb közös célok közé tartozik a foglalkoztatás hosszú távú fenntartása, a munkakörülmények javítása, a technológia működtetése és fejlesztése. A közös célok érvényesítését a pályázati eljárás során a tárgyalófelek eltérő eszközökkel kívánják szavatolni.

Az ÁPV ugyanis a pályázók közötti nyílt versengésben látja a legkedvezőbb feltételek elérésének kulcsát. A szakszervezetek újból rögzítették azt az álláspontjukat, hogy célszerűbbnek tartják érvényességi feltételként rögzíteni az integrált acélgyártási technológia tízéves fenntartását.

 Részleges magánosítási akciók

A Dunaferrnél korábban több kísélet is történt a cég privatizálására. Az Orbán-komány idején az egyik központi leányvállalat, a kulcsfontosságú karbantartó és fejlesztő kft. került magántulajdonba, ám az új birtokosok, “a negatív sajtóvisszhang hatására” lemondtak szerzeményükről. Korábban a Dunaferr egyes vezetői szereztek tulajdont a vasmű leányvállalatiban, ezeket az Orbán-kormány idején megpróbálták visszaszerezni a központi holdingcég megbízásából. Ez az akció több-kevesebb sikert ért el, mindenesetre a Dunaferrnél sokáig igen szövevényes cégháló alakult ki, ahol kereszt-tulajdonlások sorozata bénította meg az átláthatóságot.

Dolgozói tulajdon a leányvállalatoknál is?



Az ÁPV és a szakszervezetek megállapodtak abban is, hogy a kollektív szerződés értelmében a felek a befektetőkkel folytatott szakszervezeti, valamint tulajdonosi egyeztetést követően közösen értékelik majd a tapasztalatokat. Az ÁPV vállalta, hogy a tájékoztatja a (lehetséges) befektetőket a szakszervezet követeléséről, hogy a kollektív szerződést ne lehessen 5 éven belül egyoldalúan felbontani.

A privatizációs szervezet arról is tájékoztatta a FigyelőNetet, hogy az ÁPV és a szakszervezetek jogi szakértői egyeztetést kezdenek a szakszervezetek javaslatáról, mely szerint a kedvezményes munkavállalói tulajdonszerzést a Dunaferr Rt. leányvállalataira is terjesszék ki.

Hat jelentkező az acélműre

Korábbi hírek szerint hat befektető nyújtotta be pályázatát az ÁPV Rt.-nél a Dunaferr Rt. többségi tulajdonának megvételére. Az ÁPV Rt. értékelése szerint a pályázók száma azt bizonyítja, hogy továbbra is jelentős a befektetői érdeklődés a magyar acélipari társaság iránt. A privatizációs szervezet október 8-án értesíti az érvényes pályázatot benyújtó befektetőket pályázatuk nyilvántartásba vételéről, s a pályázók kilétéről is ekkor ad tájékoztatást.

A Financial Times Deutschland az ÁPV Rt.-re hivatkozva arról számolt be, hogy kilenc érdeklődő vitt el pályázati dokumentumokat a Dunaferre vonatkozóan, köztük az orosz Eurosteel és az osztrák Voestalpine. Korábbi lapértesülések szerint a magyar acélipari cég iránt érdeklődik a Mecsel acélipari holding, a vasércszállító Shiran-csoport, a Szeversztal és a Donbasz is.

Van, akit érdekel a Dunaferr és van, akit nem…

A ThyssenKrupp német acélipari konszern biztosan nincsen a pályázók között. A cég közölte, hogy nem nyújt be pályázatot a Dunaferr megvásárlására, mivel ez nem illeszkedik vállalati stratégiájába. Nem úgy a világ második legnagyobb és leginkább globális acélgyártó tömörülése, az LNM Csoport, amely csütörtökön bejelentette: részt kíván venni a Dunaferr privatizációjában, az LNM Holdings N.V. vállalat révén.

Az LNM Holdings – közleménye szerint, amelyet a FigyelőNethez is eljuttatott – e lépéssel a már most is jelentős közép- és kelet-európai jelenlétét kívánja tovább erősíteni. A vállalat jelenleg a Cseh Köztársaságban és Romániában összesen évente több mint nyolcmillió tonna folyékony acélt állít elő. Emellett a közelmúltban megállapodást kötött a lengyel pénzügyminisztériummal a Polskie Huty Stali S.A., Lengyelország legnagyobb acélgyártó vállalata privatizációjáról.

Címkék: archívum