Élénkült az ipari termelés, az egyensúly romlott

Júliusban az ipari termelési és értékesítési adatok némi élénkülésre utaltak, folytatódott ugyanakkor a külső egyensúly romlása - áll a Központi Statisztikai Hivatal(KSH) pénteki, a gazdasági folyamatokat összegző jelentésében.

A január-augusztusi fogyasztóiár-emelkedés alacsonyabb volt a tavalyinál. Az utóbbi három hónapban a foglalkoztatottsági arány magasabb, a munkanélküliségi ráta alacsonyabb volt, mint a múlt év azonos időszakában.

Magyarországon a termelőágazatokban júliusban kissé módosultak az előző hónapokra jellemző tendenciák. A bruttó ipari termelés növekedési üteme kissé gyorsult: júliusban a termelés 5,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg májusban 4,4, júniusban 4,3 százalék volt az éves növekedési ütem.

Az első hét hónap együttes ipari teljesítménye 4 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában, míg tavaly január-júliusban 2 százalékos volt a növekedés.

Az ipar 6,8 százalékos termelékenysége az első hét hónapban gyorsabban emelkedett, mint a termelés, amely 4,1 százalékot mutatott. Ugyanebben az időszakban az ipari bruttó átlagkereset reálértéke 4,6 százalékkal lett nagyobb. Összevetve a termelékenység és a reálkereset növekedését az ipar versenyképessége a béremelés következtében nem romlott.

A mezőgazdaságban az aszály rendkívül súlyos károkat okozott a kalászos gabonák termelésében. A megtermelt kalászos gabonák mennyisége az idén az 1996-2000. évek átlagánál 27 százalékkal kevesebb.

A kiskereskedelmi forgalom gyors növekedése folytatódott: az eladott termékek volumene január-júliusban 8,6 százalékkal, ezen belül júliusban 9,6 százalékkal haladta meg a bázisidőszakit.

A külkereskedelmi forgalom volumen-növekedésének üteme júliusban kissé gyorsult. A január-júliusi időszak egészében az export 3 százalékkal, az import 8 százalékkal bővült.

Az első hét hónapban a külkereskedelmi hiány közel 3 milliárd euró volt, 1,2 milliárd euróval több, mint tavaly ilyenkor. A passzívum növekményének túlnyomó része továbbra is a feldolgozott termékek csoportjában keletkezett, ahol a kivitel jelentősen csökkent, a behozatal pedig emelkedett.

A folyó fizetési mérleg hiánya júliusban tovább emelkedett. Az első hét havi deficit 2,7 milliárd euró volt, közel 1,3 milliárd euróval magasabb, mint egy évvel korábban. A reálgazdasági tranzakciók, az áruk és szolgáltatások passzívumának növekedését kissé ellensúlyozta a jövedelem- és transzferforgalom egyenlegének javulása.

Az államháztartás egyensúlyromlása annak ellenére folytatódott, hogy a bevételek és a kiadások növekedésének ütemkülönbsége valamelyest mérséklődött. A konszolidált hiány nyolc hónap alatt 708 milliárd forintra emelkedett, ez 49 milliárddal több, mint az előző év azonos időszakában volt.

Az infláció továbbra is alacsonyabb a múlt évinél: január-augusztusban a fogyasztói árak 4,4 százalékkal, míg 2002 azonos időszakában 5,5 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest.

Folytatódott a foglalkoztatottak számának lassú emelkedése, a munkanélküliség kissé mérséklődött. A foglalkoztatottak aránya május-júliusban a tavalyihoz képest kissé, 50-ről 51 százalékra emelkedett. A munkanélküliségi ráta 5,9-ről 5,7 százalékra csökkent.

A bruttó nominális átlagkereset január-júliusban 14, a nettó 18 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A reálkereset növekedése 13 százalékos volt.

Címkék: archívum