Amerikai IT céget vásárol a francia Atos

Tovább konszolidálódik az IT szolgáltatási piac, miután a párizsi székhelyű Atos Origin bejelentette, hogy 1,3 milliárd euróért megvásárolja az amerikai Schlumberger cég informatikai tanácsadó, rendszerintegrátor, hálózati és infrastruktúra szolgáltató leányvállalatát.

A készpénz-részvény ügylet a tervek szerint januárban zárul le, amennyiben a részvényesek és a versenyhatóság jóváhagyja. A vásárlás után az Atos bevétele a jelenlegi 3 milliárd euróról 5 milliárdra nő, és 50 országban 50 ezer alkalmazottat fog foglalkoztatni.

Az Atos a SchlumbergerSema megvásárlásával kívánja megerősíteni forráskihelyezési és közszolgáltató üzletágait, de továbbra is kemény harcot kell vívnia az európai piacon az IBM-mel, az EDS-szel és az egyre jobban teret foglaló HP-val. A Schlumberger Sema az energia, távközlési, a pénzügyi és a közszolgáltató szektorban kínálja informatikai szolgáltatásait. A Schlumberger azért kívánja eladni többségi részesedését a leányvállalatban, hogy saját szektorára, az olajiparra koncentrálhasson.

A cég a SchlumbergerSema vagyonából megtartja a svéd Infodata adatbázis céget, a Business Continuity szoftverkészletet, valamint az összes távközlési szektorral kapcsolatos szoftvert. De tervet készítettek már az intelligens kártya üzletág leválasztására vagy eladására is, amire egy későbbi időpontban kerülhet sor.

Címkék: archívum