A Bank of America szerint az évtized végén csatlakozunk

Az éllovas kelet-európai EU-csatlakozó országok az eurókonvergencia jelenlegi szakaszában jobban állnak, mint ahogy az euróövezet dél-európai tagjai álltak a felkészülés hasonló stádiumában, de a költségvetési fegyelem továbbra is gyenge pont - áll a Bank of America londoni befektetési részlegének átfogó elemzésében, amely Magyarország eurócsatlakozását az évtized legvégére valószínűsíti.

A vezető nemzetközi pénzügyi szolgáltató csoport Londonban kiadott jelentése szerint a jelenlegi euróövezet mediterrán szárnya, Portugália, Spanyolország és Görögország – a “Club Med” – a négy fő maastrichti irányszám, az átlagos infláció, a hosszú távú kamatok, az államháztartási hiány és a GDP-hez mért államadósság egyikének sem felelt meg 1994-96-ban, amikor az eurókonvergencia hasonló szakaszában jártak, mint most a kelet-európai négyek. Görögország államadóssága például a hazai össztermék 111,3 százaléka volt 1996-ban a maastrichti szabálygyűjteményben előírt 60 százalékos felső határ helyett.

A négy kelet-európai eurótagjelölt – Magyarország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország – három kritériumnak már megfelel. Az államháztartási hiányt a GDP-érték 3 százalékában maximáló előírás teljesítése azonban továbbra is a gyenge láncszem, és – hacsak a jelölt országok nem rugaszkodnak neki jelentős erővel az utolsó pillanatban költségvetésük rendbe szedésének – nem is valószínű, hogy ez a kritérium időben teljesíthető lesz, ha a négyek a lehetséges legközelebbi időpontban, 2007-ben csatlakozni akarnának az euróövezethez – áll a BoA jelentésében.

Tavaly még Lengyelország állt a legjobban 3,6 százalékos GDP-arányos központi deficittel, de Csehország hiánya 4,5, Szlovákiáé 7,7, a sereghajtó Magyarországé 9,6 százalékos volt – emlékeztet a Bank of America elemzése.

A bank szerint kétséges, hogy az EU bizottsága a tagjelölt országokra is kiterjeszti azt a viszonylagos engedékenységet, amellyel a jelenlegi eurótagországok deficittúllépéseit fogadja.

A jelentés “a dolgok jelenlegi állása alapján” azt jósolja, hogy az eurócsatlakozás első hullámában a balti országok, valamint Málta, Szlovénia és Ciprus lesz a valutaunió tagja, várhatóan már 2007 januárjától.

Magyarország az előzetesen kötelező átváltási mechanizmusba, az ERM2-be valószínűleg 2006 januárjában léphet be, az euróövezetbe pedig 2009-ben. Lengyelország 2007-től lehet ERM2-tag és szintén 2009-ben valutauniós ország. Csehország ERM2-beli tagságát 2008-ra, valutauniós csatlakozását 2010-re, Szlovákiáét 2006-ra, illetve 2008-ra teszik a BoA elemzői.

Címkék: archívum