Nőtt a szegénység Csehországban

Csehországban 2001-ben mintegy 135 ezer család élt a hivatalos létminimum alatt - közölte a cseh statisztikai hivatal. Ez a családok 3,4 százaléka, tehát mintegy 430 ezer ember.

1996-ben a létminimum alatt élő családok száma mintegy 50 ezerrel volt alacsonyabb, ami a családok 2,1 százalékát jelenti. A legszegényebb családok száma folyamatosan növekszik az utóbbi években – állítja Jana Bondyová, a statisztikai hivatal munkatársa.


A legszegényebb családok tagjainak évi mintegy 28 ezer koronából kell kijönniük, míg az átlagos családokban az egy főre eső évi jövedelem háromszor magasabb. Ugyanakkor a leggazdagabb családok – az összes család mintegy tíz százaléka – tagjai évente 210 ezer koronás jövedelemmel rendelkeznek.


Csehországban a hivatalos létminimum jelenleg 4100 korona, míg
1996-ban 1200 korona volt. Egy kéttagú egy gyermekes család havi létminimuma ma hivatalosan 9210 korona.


Szakértői vélemények szerint a legszegényebb családok számának emelkedését az egyre nagyobb munkanélküliség is befolyásolja. A létminimum alatt élő családok 25 százalékában a családfenntartó munkanélküli. Az új munkahely reménye ma alacsonyabb mint néhány éve. Az utóbbi öt év alatt ugyanis mintegy 300 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma.

Címkék: archívum