Indonéz cégek – magyar partnereket keresnek

A kis- és közepes vállalkozások együttműködését szeretné erősíteni Magyarország és Indonézia – hangzott el a miniszteri szintű találkozó után. Van már példa a kapcsolatok újjáéledésére.

A rendszerváltás után jelentősen visszaestek a magyar-indonéz gazdasági kapcsolatok, amelyek ma sem képeznek túlzottan jelentős tételt. A két

Hatta Rajasa

ország közötti kereskedelmi forgalom 80 millió dollárt tesz ki – mondta csütörtökön, Budapesten Hatta Rajasa indonéz tudományos és technológiaügyi miniszter, miután találkozott magyar kollégájával, Kovács Kálmánnal, az informatikai és hírközlési tárca vezetőjével. Rajasa azonban nagy lehetőségeket lát a kereskedelmi forgalom fellendítésére, a közös projektek beindítására.


 A Sigma Delta cég

A Sigma Delta Duta Nusantara Ltd. technológiai kutatásra, fejlesztésre szakosodott indonéz cég, amely elsősorban központi vezérlőrendszereket gyárt. A bandungi székhelyű vállalkozás méréstechnikai berendezéseket is előállít. A csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a cég magyar partnereket, beszállítókat, illetve alvállalkozókat keres szoftver- és hardver-területen egyaránt.

Erősödő kapcsolatok


Kovács Kálmán – aki egyben a Magyar-indonéz Gazdasági Vegyesbizottság társelnöke – a két ország közötti konkrét vállalati kapcsolatok erősítését szorgalmazta a találkozón. Beszámolt arról, hogy a Sigma Delta nevű indonéz cég, amely a délkelet-ázsiai ország legnagyobb információtechnológiai vállalkozása, éppen magyar partnereket keres. Ez azért is érdekes, mert a Sigma Deltában érdekelt a német tartomány, Baden-Württemberg is, így magyar-német-indonéz együttműködés alakulhat ki a miniszter reményei szerint az informatikában.

Kovács Kálmán hangsúlyozta, hogy más jó példák is akadnak a magyar-indonéz kapcsolatok erősödésére. Így a Transelektro alállomásgyártási és -szerelési megállapodásáról kaptak nemrégiben hírt, s az ügyletet egy magyar bank hitellel is támogatja. A kölcsönt folyósító pénzintézet csupán az indonéz pénzügyminiszter döntésére vár.


Agrárcégek is érdeklődnek


Ugyancsak jelezte együttműködési készségét az Agroinvest magyar cég, továbbá az IKR Rt., a bábolnai kombinát és a KITE Rt. Nádudvar, amely a kukoricatermesztésben vállalna szerepet. A HAKI nevű magyar szervezet a haltenyésztésben keresi az együttműködési lehetőséget. Szó esett a buszgyártás területén is az esetleges kooperációról.

Kovács Kálmán kifejtette: a magyar-indonéz együttműködés távlatilag komoly lehetőségeket ígér, hiszen az ázsiai ország számára az Európai Unióhoz csatlakozó Magyarország hídfőállást jelenthet. A két kormány ebben segítséget kíván nyújtani a kis- és közepes vállalkozásoknak – tette mindehhez hozzá Hatta Rajasa.


Javában erősek…


Az indonéz miniszter kitért arra, hogy a délkelet-ázsiai ország vállalkozásai az informatikai területén számos együttműködési lehetőséget kínálnak. Kifejezetten erős a Java programozási nyelv ismerete az országban, és a UNIX-rendszerek fejlesztésében is komoly tapasztalataik vannak az ottani vállalkozásoknak. (A Java programozási nyelv persze nem tévesztendő össze az indonéz szigettel, Jávával…)





Címkék: archívum