Gyerekbiztosítás – bizonytalan időre elhalasztva

Legalább újabb két héttel eltolta a Pénzügyminisztérium a kapkodósan kidolgozott gyerekbiztosítási pályázat lezárását, elmulasztva az eredetileg szeptember 1-jére tervezett kezdést.

A gyermekek ingyenes biztosítására kiírt tender csütörtökön lezajlott tárgyalását eredménytelennek kellett nyilvánítani, mert „az egyik pályázat nem teljesített minden alkalmassági kritériumot, a másikban foglalt árajánlat pedig aránytalanul magas volt” – áll a Pénzügyminisztérium pénteki közleményében. A pénzügyi tárca a jövő hét elején ír ki újabb pályázatot a tanulóbiztosításra, amelyben nagyobb teret kíván engedni a piaci versenynek.


A Pénzügyminisztérium arra számít, hogy gyorsított pályázati eljárással két hét alatt pontot tudnak tenni a folyamat végére. A konstrukció tényleges bevezetése azonban ennél tovább húzódhat.


Fut a tárca az ígéret után

A gyerekre szóló ingyenes biztosítást pályáztató sikertelen tender munkálataira meglepően gyorsan, az elmúlt két hétben került sor. A biztosítás feltételeit először augusztus 14-én ismerhették meg a pályázni kívánó bankok. A rákövetkező napokban történt meg az érintett társaságok meghívásával a gyorsított közbeszerzési eljárás kiírása, augusztus 25-éig tehették meg ajánlatukat. A tárca még a hét elején is azt remélte, hogy sikerül betartani Medgyessy Péter szeptember elejére szóló ígéretét, a sikertelen tárgyalás miatt azonban jövő hétfőn elmarad a várva várt eredményhirdetés.

A tenderben részvevőkről egyelőre nincsenek hivatalos információk, lapértesülések szerint az Axa, az Allianz Hungária, az Aegon és az OTP Garancia jelezte megelőzőleg részvételi szándékát. A piaci híresztelések szerint a biztosító társaságok nem egyenként, hanem az ágazat nagy szereplői összefogva készítették el ajánlatukat, míg a fennmaradó társaságok ugyanígy csoportba tömörülve állították össze pályázatukat.


 Fiókverseny

A bankok közötti versenyt elsősorban attól tette és teszi a Pénzügyminisztérium függővé, hogy ki mekkora fiókhálózaton keresztül tudja nyújtani a biztosítás elérését. További szempont a választásban az adminisztráció gördülékenysége. Az állami támogatáshoz szükséges összeget – 2003-ra csak 250-300 millió forintos biztosítási díjjal számolnak – az idei évben a költségvetés tartalékalapjából kívánják finanszírozni. A rákövetkező években a 600-700 millió forintos összeg a költségvetésben tervezésre kerül.


Bőséges haszon szigorú feltételekkel


Az államilag támogatott tanulóbiztosítás a késlekedés ellenére is busás haszonnal kecsegteti a biztosítókat. A biztosítás kétmillió 3-18 év közötti gyermekre terjedne ki, lefoglalva ezzel a 7 milliárd forintos forgalmú biztosítási piac nagyjából 10 százalékát, tehát 600 millió forintot.

A közbeszerzés meghiúsulásában mindenképpen szerepe volt annak a ténynek, hogy a tárca nagyon szűkre szabta a pályázók mozgásterét. A feltételeket tartalmazó kormányrendelet megszabja, hogy milyen káreseményre fizessen és mire nem a biztosítás, milyen feltételeknek kell megfelelni az igénybevételéhez, továbbá, hogy mennyit kell és lehet elkérni biztosítási díjként. Az ajánlattevők talán a szoros feltételek miatt nem tudtak a minisztérium igényeinek megfelelő ajánlattal előállni.

A biztosítás – a hiedelemmel szemben – nem fog minden gyerek számára pénzügyi kártérítést nyújtani. Kizárólag azok vehetik majd igénybe, akik után családi pótlék is jár, tehát csak az oktatásban részt vevő fiatalok jogosultak rá.

Címkék: archívum