Athénban tartóztatták le az egykori orosz médiamogult

Oroszprszág egyik legismertebb üzletemberét, az egyik leggazdagabb orosz vállalkozót letartóztatták Görögország fővárosában, Athénban. Vlgayimir Guszinszkij éppen Izraelből - "önkéntes száműzetésből" - érkezett Görögországba.

Guszinszkij ellen nemzetközi körözés van érvényben, csalás gyanúja miatt. Oroszország mintegy 250 millió dollár értékű károkozás miatt keres(tet)i Guszinszkijt – közölték a görög hatóságok. Athénban várhatóan hétfőn kerül az ügyészség elé az orosz származású, de immár izraeli útlevéllel is rendelkező vállalkozó ügye.

Guszinszkijt – és üzlettársát, Borisz Berezovszkijt – korábban Jelcin elnök egyik legfontosabb támogatójaként és bizalmasaként tartották számon, s ekkor még a nagyhatalmú médiamogul tartotta a kezében az orosz NTV tevelívziós csatornát is. Ettől és más médiabeli érdekeltségeitől azonban kénytelen volt megválni, és külföldre távozott, amikor az új elnök Putyin kegyeiből kiesett a nagyvállalkozó. A független hírszolgáltatásáról, többek között a csecsenföldi háborúról szóló beszámolóiról és antikorrupciós műsorairól ismert NTV-t időközben Putyin elnök hívei vették át Guszinszkijtól.

Guszinszkij előbb Spanyolországba távozott, ám az ottani bíróság megtagadta kiadatását Oroszországnak. 2001 áprilisában így Izraelbe távozhatott az ibériai országból az orosz mágnás.

Címkék: archívum