Búzából gyárt dízelüzemanyagot a Südzucker

A német Südzucker cukorgyár bioetanol dízelüzemanyag gyártását tervezi búzából. Erra a célra 160 millió eurós befektetéssel hoz létre gyártóüzemet, amely évente 260 millió liter bioetanol üzemanyagot állít elő, együttműködésben a Zeitz cukorfinomítóval.

A cég éves részvényesi közgyűlésén elhangzott bejelentés szerint ígéretes piacot látnak erre az üzemanyagfajtára, mert a német kormány nemrégiben új törvényt fogadott el, amely a környezetbarát üzemanyagok használatát támogatja, így egyebek között az etanolra is adókedvezményt ad.

Az üzem a búzán kívül más gabonafélékből és cukorból is képes lesz üzemanyagot előállítani. A közgyűlésen az is elhangzott, hogy a Südzucker a szárazság ellenére a tavalyival megegyező cukorrépa termést vár.

A Südzucker az osztrák Agrana csoport tőkéjéből 43,2 százalékkal részesedik. Az Agrana csoport a Magyar Cukor Rt. anyavállalata.

A Südzucker csütörtökön kora délután 14,79 euró volt a frankfurti értéktőzsdén, 0,07 százalékkal olcsóbb a szerdai 14,80 eurós zárónál. Az idén 17,00 és 12,56 euró között változott az ára, az év eleje óta 5,62 százalékot vesztett.

Az Agrana csütörtökön ugyanebben az időben 48,55 euró volt a bécsi értéktőzsdén, 0,90 euróval, azaz 1,82 százalékkal olcsóbb szerdai zárónál. Ötvenkét héten belül a csúcsa 60,00 euró, a mélypontja 29,35 euró volt.


 

Címkék: archívum